вівторок, 16 серпня 2011 р.

ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ ДО ВНЗ 2011



15 серпня в УНІАН відбулася прес-конференція ВГО Комітету виборців України під назвою “ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ ДО ВНЗ 2011”, результати громадського спостереження за проведенням вступної кампанії у вищі навчальні заклади у 2011 році в рамках громадської кампанії «За чесний вступ 2011!», що підтримується Міжнародним Фондом «Відродження».

Основною метою проведення прес-конференції було оприлюднення позитивні та негатівні сторони цьогорічної вступної кампанії порівняно із минулорічною, запропонувати шляхи вдосконалення кампанії наступного року, озвучити факти порушень допущених ВНЗ.


Учасники прес-конференції: Наталія Линник – керівник проекту КВУ та Віктор Килимар – консультант «гарячої лінії» КВУ,  презентували результати роботи «гарячої лінії» КВУ, а також он-лайн допомоги наданої і соціальних групах та на сайті «Захисти своє право!».

За оцінками спостерігачів КВУ, вступна кампанія цього року відрізнялася від попередньої більш спокійним перебігом, це зумовлено демографічною ситуацією, у 2011 році критично мала кількість випускників шкіл. Цього року типовими сегментами порушень стали: неналежне інформування вступників щодо місць державного замовлення та непрозорість їх розподілу і подальшого корегування, формування і оприлюднення рейтингових списків та списків рекомендованих до зарахування, передчасне, не апробоване введення в дію системи «Електронний вступ».


Керівник проекту КВУ Наталія Линник, зазначила:
Підпис: “
«В ході спостереження за вступною кампанією і результаті надання первинних правових консультацій монітори КВУ виявили певні тенденції. Одна з них це відсутність профорієнтації: значна кількість абітурієнтів не мають чітко визначених пріоритетів щодо спеціалізації, це веде до низки ускладнень, найважчим з яких є втрата вступником можливості вступити на найбажанішу спеціальність.  Ситуація цього року, яскраво демонструє вищеозначене,  є критичною для багатьох ВНЗ через недобір студентів і вона зайвий раз підкреслює необхідність реформування вищої освіти і процесу вступу зокрема. Є приклади ефективної системи профорієнтації та попереднього розподілу студентів до конкретного переліку вищих навчальних закладів в залежності від його сумарного балу і балу профільних предметів в Прибалтиці. Де всі дані абітурієнтів попередньо обробляються в комп’ютерній базі і вступнику надається перелік з 15 спеціальностей і ВНЗ, де він може пройти зі своїми балами, і вже абітурієнт виставляє їх в порядку пріоритетності. Нашому ж абітурієнту, необхідно самотужки робити такий аналіз і оцінку шансів вступу, в стислі терміни та ще й інколи за недостовірними даними, які члени приймальних комісій ВНЗ з різних причин часто оприлюднюють або й не встигають оприлюднити/оновити на системі «Конкурс». Очевидно, що запровадження подібних методик  потребує системного професійного підходу і адаптації під українські реалії і ментальні особливості. Це стосується запровадження нових процедур подачі документів і процедур попереднього профільного відбору до ВНЗ», - сказала вона.



Інна Совсун, керівник проекту “Правова підтримка забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні” представила відповідь МОНмолодьспорту на запит щодо "Електронного вступу":
Підпис: “ «З відповіді міністерства стає зрозумілими декілька речей. По-перше, завершеної системи "Електронний вступ" не існує: у листі прямо зазначається, що система досі знаходиться у процесі розробки. По-друге, обгрунтовуючи законодавче закріплення "Електронного вступу" міністерство посилається на постанову Кабміну від 13 липня цього року. Це фактично означає, що перших два тижні подача заяв онлайн відбувалась незаконно. Більше того, навіть прийнята пізніше постанова викликає чимало сумнівів у контексті захисту персональних даних. По-третє, фінансова сторона функціонування системи залишається таємницею для громадськості, оскільки міністерство відмовилось надавати цю інформацію. Приховування інформації щодо фінансування "Електронного вступу" безпречно має стати предметом розбирання правоохоронних органів. Також Інна Совсун прокоментувала ситуацію довкола державного замовлення цього року: "Попри заяви міністра Табачника про начебто відсутність скорочення державного замовлення за технічними та природничими спеціальностями, аналіз показує, що скорочення за цими напрямками склало у середньому 15,85%, для спеціальностей суспільно-гуманітарного блоку - 28,13%. При цьому, скорочень зазнали навіть такі важливі для інноваційного розвитку країни спеціальності як "енергетика" (-24%), "інформатика" (-19%), "хімічна технологія та інженерія" (-19%) тощо».

Віктор Килимар, юрист-консультант КВУ, навів приклади:
Підпис: “ «За кожним дзвінком, за кожним он-лайн зверненням стояла  доля людини.
Яскравим прикладом неправедливості цьогорічної вступної кампанії став дзвінок мами абітурієнтки із Харківської області. Її дочка подала документи для вступу до одного із харківських вишів. Вони розуміли, що мають бути рекомендовані до зарахування у другій хвилі, яка припала на вихідні. В суботу інформація на сайті не з’явилась, а додзвонитися в приймальну комісію не вдалось. В неділю вранці інформація на сайті з’явилась і вони одразу вируши до Харкова для подачі оригіналів документів. Прибувши о 14:20 до приймальної комісії вони побачили «замок на дверях». Примальна комісія в неділю працювала лише з 10:00 до 14:00. Дочекавшись ранка понеділка в Харкові, їм повідомили, що оскільки вони не подали оригінали документів у другій хвилі зарахування, у третій дочку зарахувати не можуть. Формально працівники ВНЗ нічого не порушили, а навпаки є порушення трудового законодавства стосовно них. Проте можливість здобувати вищу освіту в омріяному закладі абітурієнтка втратила.»





За додатковою інформацією просимо звертатися:

До контактних осіб:
Наталія Линник  (044) 229-9730; (050) 342-6123
Інна Совсун  (067) 502-5727
Віктор Килимар (097) 173-9696

* * *
Метою проекту  «Кампанія з громадського спостереження за об’єктивністю та неупередженістю процедур вступу до вищих навчальних закладів у 2011 році», що здійснюється  ВГО КВУ  в партнерстві з Правничої клініки НаУКМА, проектом “Правова підтримка забезпечення рівного доступу осіб до якісної вищої освіти в Україні” та студентської організації «Осоння» за підтримки Освітньої програми  Міжнародного фонду “Відродження”  є спостереження за  забезпеченням відкритого і прозорого вступу до вищих навчальних закладів у 2011 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар