четвер, 25 серпня 2011 р.

У Тернополі відкрили культурний центр - Український дім «Перемога»

На День Незалежності України тернополяни отримали подарунок від міської влади – 24 серпня урочисто відкрили Український дім «Перемога». Відтепер занедбаний кінотеатр функціонуватиме як великий культурний центр.

На урочистості завітав міський голова Тернополя Сергій Надал. У цей день він привітав присутніх із державним святом, відкриттям культурного центру та майбутніми святкуваннями Дня міста.


«Святкуючи День Незалежності, мимоволі згадуються ті часи, коли Тернопіль був одним із перших міст України, над міською радою якого піднявся національний стяг, де створювалися товариства української мови, пласту. Тернопіль одним із перших почав позбуватися комуністичної ідеології – змінювалися назви вулиць, знімалися комуністичні пам’ятники. Звичайно, багато сьогодні є українців, які незадоволені тією владою, яку ми маємо. Не та сьогодні Україна, яку бачили у своїх ідеалах Січові Стрільці та вояки УПА. Але це говорить лише про те, що ми стоїмо на початку формування справжньої української держави. І сьогодні треба об’єднуватися, щоб разом збудувати могутню Україну, якою гордилися б ми, наші діти та внуки. Дуже прикметно, що саме в День Незалежності, напередодні Дня міста, ми проводимо відкриття Українського дому «Перемога». Впевнений, що він буде свідком наших звершень та перемог, центром справжньої української міської культури. Спасибі усім, хто працював над тим, щоб сьогодні ми могли урочисто відкрити цей заклад. Вітаю усіх з Днем Незалежності! Бажаю здоров’я, добробуту та благополуччя. Натхнення вам до щоденної праці. Віри, надії і любові. Слава Україні!», - зазначив у вітальному слові до тернополян Сергій Надал.

Після урочистих вітань очільники міської та обласної рад перерізали жовто-блакитну стрічку. Усі присутні мали змогу переконатися, що сучасний вигляд «Перемоги» суттєво відрізняється від того, що був раніше.

Зокрема у приміщенні колишнього кінотеатру провели реконструкцію першого та другого поверхів. На ремонтні роботи міська рада виділила майже 600 тисяч гривень. На першому поверсі обладнали просторий виставковий зал, де тернополяни безкоштовно зможуть милуватися творами мистецтва як місцевих, так і приїжджих митців. Крім того, тут є чимало приміщень, які віддаватимуть в оренду – для продавців книг та сувенірів.

На другому поверсі оновили гладацьку залу із збереженням кінопрофілю, діє мала сцена, на якій виступатимуть камерні оркестри та різні молодіжні гурти. Відвідувачі зможуть переглядати тут і моновистави тернопільських акторів.

«У цьому приміщенні не білили з 1986 року. Уявіть, в якому воно було стані. Крім того, це є комунальна установа, яка не фінансується з міського бюджету і мусить сама на себе заробляти. За часи Незалежності тут влаштували базар, щоб якось вижити. Тепер цього не буде. Самоокупність Українського дому здійснюватиметься завдяки проведенню кіносеансів та розширенню кінорепертуару, за рахунок оренди. Дозвілля тут зможуть проводити дорослі і діти. Для маленьких глядачів по суботах і неділях показуватимуть мультфільми. Також у кінозалі відбуватимуться прем’єри документальних та художніх стрічок, ретропокази», - зазначив начальник управління культури та мистецтв міськради Олександр Смик.

Приємно провести дозвілля, за словами Олександра Смика, зможуть і поціновувачі румунського, іспанського, італійського та іншого зарубіжного кіно. Нині управління культури проводить переговори з організаціями, які забезпечать їхній прокат. Ціну квитків обіцяють зробити нижчою, ніж у приватних кінотеатрах.

Крім мистецьких залів, в Українському домі працює і прес-центр. Відтепер місце проведення конференцій та різного роду презентацій відбуватиметься в центрі міста. Крім того, прес-центр оновлюватимуть в міру необхідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар