середу, 31 серпня 2011 р.

Тернополі ОСББ створюють навіть у гуртожитках


Уперше в Україні в житлових будівлях за адресою вул. Чалдаєва, 13, 17, виконавчий комітет міської ради своїм рішенням від 18 серпня 2011р. погодив реорганізацію органів самоорганізації населення-будинкових комітетів в об’єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитках.

.
Як розповів голова новостворених об’єднань Сергій Лупак, гуртожитки були збудовані в середині 70-х років для поселення працівників бавовняного комбінату.
- На сьогоднішній день тут проживають більше 310 сімей, – зазначив пан Сергій. – Ще у 2008р. у наших будівлях були зареєстровані органи самоорганізації населення – будинкові комітети, але у даних юридичних осіб трохи обмежене коло повноважень. Для того, щоб взяти наші будинки на баланс та закріпити відповідні земельні ділянки, на зборах мешканців було вирішено реорганізуватись в об’єднання співвласників гуртожитків. Переваги у нової юридичної особи очевидні: відсутність рентабельності та наявність ознак неприбутковості дозволить заощаджувати кошти мешканців приблизно на 30 відсотків; можливість закріплення прибудинкової території дозволить самостійно визначатись із влаштуванням додаткових місць паркування автотранспорту та можливим здійсненням добудов; не варто також забувати про контроль за коштами квартирної плати та самостійного формування переліку першочергових робіт тощо. Враховуючи дані фактори, особисто переконаний, що незабаром в Україні альтернативою діючим ЖЕКам стануть асоціації таких об’єднань співвласників.
За нетривалий період діяльності будинковим комітетам вдалось за власні кошти облаштувати додаткові місця для паркування 18 автомобілів, провести ямковий ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкової території, встановити контейнерний майданчик для твердих побутових відходів, відновити діяльність колясочної кімнати, організувати в підвальних приміщеннях тренажерний зал, провести освітлення прибудинкової території у вечірній час, розширити, обгородити та облаштувати «Дитяче містечко», провести озеленення, висадити клумби та встановити декоративні фігурки, викласти фігурними елементами мощення пішохідні доріжки, встановити лавочки для відпочинку та урни для сміття, залучити дітей до художнього розпису сходових кліток, виготовити нові інвентарні справи та проекти відповідності виконаних перепланувань діючим державним будівельним нормам, провести ремонтні роботи системи водопостачання та водовідведення тощо.
- Ще цього року плануємо за допомогою КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» замінити частково систему централізованого опалення. Для цього вже закуплено нові труби, – продовжує Сергій Лупак. – Планів на наступний рік ще остаточно не складали, але в майбутньому плануємо провести обшиття зовнішнього фасаду пінопластом, щоб вирішити питання енергозбереження кутових кімнат. З цих же міркувань варто також встановити загальнобудинковий багатотарифний лічильник електроенергії, поміняти всі лампочки в місцях загального користування на нові енергозберігаючі та додатково встановити детектори руху. На даний час маємо вільних оборотних коштів по двох будинках близько 40 тис. грн. і вже на загальних зборах мешканців будемо вирішувати, на які потреби їх спрямувати. Спробуємо також знайти інвестора для реконструкції гуртожитків шляхом здійснення добудови та надбудови. Принцип такої реконструкції базується на основі металевого каркасу, який працює окремо від конструкції існуючої 5-поверхової споруди. Додатково виконується підсилення існуючих фундаментів, демонтаж існуючих і зведення нових стін та перегородок, улаштування нових віконних та дверних прорізів, встановлення вертикальних транспортних вузлів і виходів. Такі проекти вже реалізовувались в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар