суботу, 8 жовтня 2011 р.

Відбулися дебати «Українські реалії жінки-керівника»


5 жовтня на базі міжнародної бізнес-школи Nikland відбулися дебати «Українські реалії жінки-керівника». Аудиторія слухала доповіді фахівців «За» і «Проти» і потім брала участь у обговоренні.

Позицію «Проти» представив Геннадій Балашов, засновник «Школи політичної психології», автор психоаналізу перших осіб держави (В.Януковича, Ю.Тимошенко та ін.), депутат Верховної Ради ІІІ скликання (1998-2002 рр.).

Позицію «За» представила Тамара Марценюк, соціолог, дослідниця гендерних питань, к. соц. н., доцент кафедри соціології НаУКМА. 

Геннадій Балашов, критикуючи явище жіночого лідерства, спирався на такі тези:

- Еволюційний чинник: жінка не схильна до експансії, захоплення нових територій і творення нового. Від природи у чоловіків розвинуті дух суперництва, стратегічне мислення, потяг до мисливства – це важливі для управління риси. Жінка ж еволюційно спрямована на збереження і контроль ресурсів команди.
- Біохімічний чинник: об’єктивні дані свідчать, що чоловіки переважають на керівних посадах і займають лідерські позиції у різних сферах мистецтва і науки. Жінки-керівники мають певні гормональні особливості, зумовлені впливом тестостерону на соціальне домінування.
- Психоемоційний чинник: здатність витримувати значні психологічні навантаження у жінок нижча порівняно з чоловіками.

Тамара Марценюк, обстоює жіноче лідерство і пропонує такі аргументи:

- Соціальна справедливість, рівні права і можливості жінок і чоловіків у публічній і приватній сферах (подвійне робоче навантаження на жінок, пов’язане з хатньою роботою, гендерний розрив в оплаті праці).
- Національні і міжнародні зобов’язання української держави у сфері забезпечення гендерної рівності, які слід використовувати (держава повинна допомагати жінкам у догляді за дітьми, неприпустимість дискримінації за ознакою материнства чи сімейного стану жінки).
- Інноваційні підходи та нові можливості у бізнесі шляхом інтеграції жінок (гнучкий графік роботи для матерів, досвід кращих роботодавців).

Однією із об’єктивних перешкод на шляху до гендерної рівності в Україні Генндай Балашов вважає низький рівень життя. В умовах кризи є потреба у проривних підходах і їх можуть забезпечити лише чоловіки, а жінкам як консервативніші партнери охоронятимуть здобуте.

Проте жінки-лідери в Україні вже давно стали фактом. Цікаво, що думка аудиторії все ж схиляється до того, що жінкам в Україні жити важче, ніж чоловікам, що жінки почувають себе менш рівноправно, наприклад, у діловому середовищі.


Немає коментарів:

Дописати коментар