неділю, 4 березня 2012 р.

Лист жіночих громадських організацій Голові ВРУ


Кожна та кожний з вас може додати свій підпис під цим зверненням!                 
 
                              Шановний пане Голово Верховної Ради України!
Ми, активістки жіночих громадських організацій, які підписалися нижче, висловлюємо своє різке обурення з приводу Ваших висловлювань 1 березня 2012. Тоді, пояснюючи своє негативне ставлення до законопроектів щодо впровадження ґендерних квот, Ви дозволили покликатися на "традицію і християнську ментальність, згідно з якої чоловік – це вища істота, оскільки жінка створена була із ребра Адама, відповідно вона вже стоїть одразу на нижчому щаблі. Я вважаю, що повинен діяти природний принцип, а не просто примус у вигляді відповідного закону”.
 Ми заявляємо свій категоричний протест проти такого ставлення до ролі жінок у політиці та суспільстві загалом. Подібні заяви з вуст голови Верховної Ради України є цілковито неприпустимими з кількох причин.
По-перше, безпосередньо апелюючи до положень Старого Завіту (складової Біблії, священної книги Християнства) при обгрунтуванні законодавчих рішень, Ви грубо порушили Статтю 35 Конституції України, згідно якої "Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави”. Тому подібні аргументи є цілковито неприйнятними під час обговорення законодавчих ініціатив керівником парламенту.
По-друге, ганебно, коли Ви – учений, фаховий історик, доктор наук, академік та віце-президент Національної Академії Наук України, не бачите різниці між антропогонічними міфами та історичними фактами, і замість раціонального обґрунтування своєї політичної позиції вдається до примітивного маніпулювання релігійними почуттями громадян.
 По-третє, у своєму висловлюванні Ви – керівник вищого законодавчого органу держави – вікрито порушили Закон України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в Україні” (який, до речі, був ухвалений за Вашої безпосередньої участі – як депутата та Голови Верховної Ради України), оскільки поставили під сумнів сам підставовий принцип ґендерної рівності, який лежить в його основі. Саме у цьому документі у Ст. 1, як Ви мали б з нати, є чітке визначення позитивних дій, до числа яких належать і виборчі квоти. Ви, державнй посадовець найвищого рівня, дозволили собі висловлювання, яке суперечить міжнародним зобов’язанням України як держави, яка ще у 1981 р. ратифікувала Конвенцію ООН "Про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок”, а також підписала низку інших міжнародних документів стосовно всебічного впроваження принципу ґендерної рівності в усіх сферах політичного та суспільного життя.
Ви – науковець в галузі суспільно-гуманітарних наук та очільник найвищого суспільного інституту – закликаєте українське суспільство мислити категоріями міфілогічної свідомості понад двотисячорічної давнини та керуватися законами природи у політичній сфері.
Ви – один з чинних лідерів демократичної держави – заперечуєте один з базових принципів сучасної демократії.
 Ви – поборник українських традицій – сліпо транслюєте патріархальні ґендерні стереотипи, які не мають жодного наукового підгрунтя. Подібні висловлювання остаточно підірвали нашу повагу до Вас як до державного діяча, політика та вченого.
Своїм коментарем Ви образили честь та гідність усіх жінок України, які щодня своєю фаховою працею у різних сферах політики, економіки, спорту, освіти і культури засвідчують свій непересічний інтелектуальний, творчий та лідерський потенціал.
Кожна з нас сприймає Ваші слова як особисту образу. Лицемірні виправдання Вашої прес-служби не змінюють суті сказаного, а лише засвідчують Вашу нездатність визнавати та виправляти власні помилки.
Зважаючи на те, що Ви вже не перший раз відзначаєтеся подібними зневажливими «привітаннями» українського жіноцтва напередодні Міжнародного дня боротьби за права жінок, для нас є цілком очевидно, що Ваші особисті переконання та погляди у питанні гендерної рівності є цілковито несумісні з Вашими посадовими обов’язками та функціями народного депутата і Голови Верховної Ради України. Тому ми пропонуємо Вам негайно скласти свої повноваження.
 Водночас ми, представниці громадських організацій, активізуємо нашу просвітницьку роботу, щоб під час наступних парламентських виборів жінки України не підтримували Вас та Вашу партію.
Ми вимагаємо від Вас негайного публічного вибачення перед усім українським жіноцтвом за приниження, яке Ви усім нам завдали.
 
Світова Федерація Українських Жіночих Організацій, Марія Шкамбара, президентка;
Українська Асоціація Дослідників Жіночої Історії, Оксана Кісь, президентка;
Гендерна Експертна Платформа ГІАЦ "КРОНА”, Людмила Гуслякова, голова;
Львівська МГО "Науково-дослідний Центр "Жінка і суспільство”, Оксана Кісь, голова;
Музей історії жіноцтва, історії жіночого та гендерного руху, Тетяна Ісаєва, директорка;
Союз Українок Америки, Маріанна Заяць, голова;
Західноукраїнський центр "Жіночі перспективи", Любов Максимович, директорка;
Закарпатський центр ґендерної освіти, Маріанна Колодій, директорка;
 Волинська ОГО "Гендерний центр", Оксана Ярош, директорка;
 Інформаційно-освітній центр "Жіноча Мережа", Лайма Гейдар, голова;
Мережа "Жіночий консорціум України", Марія Алексеєнко, голова;
Громадська організація "Жінки в науці", Віра Троян, голова;
ГО ЛГБТ-Христиан "Центр Святого Сотника Корнилія", Роман Зуев, голова;
БО "Київський інститут гендерних досліджень", Марфа Скорик, виконавча директорка;
 МГО "Школа Рівних Можливостей", Лариса Колос, голова правління;
Науково-дослідний центр з проблем ґендерної освіти НАПН України-ТНПУ ім. В.Гнатюка, Оксана Кікінежді, директорка;
Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда - Україна", Катерина Левченко, президент; 

1 коментар: