пʼятницю, 22 червня 2012 р.

Заява Молодіжного Націоналістичного Конгресу


Щодо адміністративного тиску, залякування та погроз кримінального переслідування учасників патріотичних таборів Сумщини
20 червня 2012 року група з представників міліції, санітарно-епідеміологічної служби та лісового господарства здійснила спробу зриву молодіжного патріотичного табору «Коловрат», що проходить в даний час на Сумщині.

Про протиправність їх дій свідчать лише деякі факти, зокрема:
- Перевіряючи відмовились надати на вимогу свої службові посвідчення;
- Працівники лісового господарства у вину учасників поставили той факт, що останні зрубували сухі дерева на дрова, а не купували в них же;
- Працівники СЕС без жодних досліджень грунту, води і т.п., а виключно за заявою звичайного громадянина, дійшли висновку, що табір «не відповідає вимогам».
Ще напередодні його проведення, голова Сумської організації Молодіжного Націоналістичного Конгресу Олександр Бойко заявив про ряд дій заступника голови Сумської ОДА І. Яговдика, спрямованих на недопущення проведення на Сумщині не лише «Коловрату», а й будь-яких інших патріотичних таборів.
Насторожує той факт, що свою перевірку представники влади Сумщини здійснювали в той час, коли більшість учасників разом з керівництвом табору перебували в мандрівці. Працівники міліції, санепідемслужби, місцевого лісництва протягом трьох годин «перевіряли» місце таборування, а спільно складений акт про виявлені порушення не надали жодному з учасників на ознайомлення та висловлення зауважень. Не пояснивши по суті жодного порушення, не надавши копію акту, вони зараз погрожують закрити табір.
Цей прецедент є далеко не першим фактом створення штучних перешкод та заборон заходів патріотичних організацій. Так, у серпні 2011 року правоохоронні органи без жодних підстав переписали паспортні дані та здійснювали індивідуальну зйомку на відеокамеру кожного учасника всеукраїнського молодіжного патріотичного табору «Відвага» ім. І. Гавдиди». При цьому численна «делегація» міліціонерів (дільничі, районні та обласні) на весь день паралізували проведення заходу. А працівники лісгоспу лякали відкриттям кримінальних справ проти організаторів за зрубаний сухостій. При цьому жодне зелене дерево не було ушкоджене. Складається враження, що єдине, чого вони не зробили, це не взяли відбитки пальців учасників. Перевірка мала неадекватний і необґрунтований характер, а застосовані міліцією заходи зазвичай вчиняються винятково щодо антисоціальних елементів.
Після цього сумська влада забороняла спортивні, громадсько-політичні та навіть просвітницькі заходи, про що повідомлялося у ЗМІ.  За останні сім років діяльності, патріотичні організації Сумщини вперше попали під такий пресинг. При тому, що комендант табору «Коловрат», один з провідних громадських активістів Олександр Бойко, свого часу був нагороджений  грамотами від ОДА та Сумського міського голови за розвиток молодіжного руху. Він неодноразово був комендантом молодіжних наметових таборів, що фінансувалися з міського бюджету, кілька років працював спеціалістом в Центрі дозвілля молоді Сумської міськради.
Зважаючи на вищевикладене, є всі підстави вбачати сплановану акцію по паралізуванню роботи патріотичних організацій на Сумщині. І якщо минулого року репресії відбувались збоку місцевої міліції та лісництва, то цього року вони здійснюються на рівні найвищих посадових осіб області, під особистим контролем І. Яговдика – заступника голови Сумської облдержадміністрації, який насправді теж виконує вказівки макіївського керівника області Ю. Чмиря.
 Ми розуміємо, що все це є  закономірними і спланованими кроками нинішньої влади. Вчора вони зробили спробу знищити нашу мову, сьогодні залякують тих, хто здатен подати голос за відстоювання своїх прав. 
Тому Молодіжний Націоналістичний Конгрес заявляє про початок кампанії по захисту молодіжних патріотичних таборів. Закликаємо всіх небайдужих громадян підтримати нас, підписавши петицію та взявши участь у всеукраїнському молодіжному таборі «Відвага» ім. І. Гавдиди», який ми проведемо з 1 по 12 серпня на Сумщині.

Немає коментарів:

Дописати коментар