вівторок, 19 березня 2013 р.

Програма навчання громадських активістів


Програма навчання громадських активістів, зацікавлених у використанні інструментів контролю декларацій публічних службовців


Корупція все ще залишається ключовою проблемою України. Про це свідчать негативні рейтинги Трансперенсі Інтернешнл, згідно з якими Україна посідає 144 місце із 176 країн, охоплених Індексом сприйняття корупції (результат України - 26 балів зі 100 можливих). 
Під виглядом активної політичної конкуренції політичні та бізнес-еліти прийшли до консенсусу в питаннях розподілу основних галузей економіки та підпорядкували собі державний апарат. Цієї домовленості передувало перетворення еліт в потужні фінансово-промислові групи, тісно пов'язані з бюрократичним апаратом, політичними партіями та медіа.


Все це стало можливим завдяки відсутності регулювання в Україні політики конфлікту інтересів між владою та громадянами держави..

В Україні регулювання питання конфлікту інтересів так і не стало загальноприйнятим стандартом. У 2011 році вступив в силу новий антикорупційний закон, який встановив лише рамкову визначення цієї концепції. Прийнятий у 2012 році закон про правила етичного веління публічних службовців, так і не запрацював через відсутність опрацьованого механізму його впровадження. А значить, говорити про належне впровадженні в Україні стандарту вирішення конфлікту інтересів не доводиться.

Одним з реальних інструментів протидії тотальному конфлікту інтересів між обов'язками публічних службовців та їх особистими інтересами є контроль за майновими деклараціями публічних службовців. Новий антикорупційний закон зобов'язав усіх службовців України декларувати не тільки свої доходи і майно (норма діє з 1992 року), але і будь-які одноразові витрати, що перевищують 150 тисяч грн.

У квітні 2013 року ця норма буде запроваджена вперше. У теж час вона може так і залишитися декларативною - на сьогоднішній день у країні не створений незалежний орган, відповідальний за контроль над майновими деклараціями і за перевірку їх відповідності реальному способу життя публічних службовців. Крім того, згідно антикорупційному закону публічні службовці оприлюднять свої декларації лише в офіційних друкованих виданнях органів влади. Як правило, останні мало популярні середовища громадян і не доступні для них.

Програма спрямована на громадських активістів які зацікавлені навчитися контролювати декларації публічних службовців.

Активісти навчаться шукати декларації, аналізувати їх зміст, а також звертати увагу на особливості майнових декларацій.
Найактивніші учасники навчання увійдуть до складу громадської коаліції, яка перевірить по всій Україні майнові декларації голів обласних адміністрацій, мерів міст та їх заступників.
Зацікавленим особам буде надіслана аплікаційна форма заявки

Немає коментарів:

Дописати коментар