середу, 20 березня 2013 р.

Про сланцевий газ на Тернопільщині


19 березня 2013 року в приміщенні Держекоінспекції (далі ДЕІ) відбулося спільне засідання громадських рад при ДЕІ та Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області.
В засіданні брали участь представники ДЕІ: перший заступник начальника Держекоінспекції, перший заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Юрій Рослий та завідувач сектору аналізу, планування інспекційної діяльності, зв'язків з громадськістю та ЗМІ  Ольга Ксьонзова. Особливу увагу до анонсованої екологічної теми обговорення проявили представники мас-медіа області та зацікавлена громадськість. Із числа запрошених представників депутатського корпусу Тернопільської обласної ради на публічний захід не прибув ніхто (!).
 В порядку денному зборів під номером один було питання про небезпеку розробки та видобування сланцевого газу методом гідророзриву пластів (фрекінгу) в Україні і зокрема на території Тернопільської області: ризики для населення та природи. Вперше в Тернопільській області на публічному заході  за участі представників територіального органу Держекоінспекції України, громадськості та ЗМІ було представлено екологічну інформацію, яка раніше ретельно приховувалась представниками влади від громадян нашого краю. Захід відбувся у відповідності Конституції України, законів України про інформацію, і зокрема, про екологічну інформацію, та у відповідності Оргуської конвенції (про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля), стороною якої є Україна.
Представлення теми зробила Галина Проців (Екологічний клуб «Край», Міжнародна асоціація «Eco-Tiras»). В обговореннях взяли участь Володимир Андрійович Кондратюк, професор Тернопільської державного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського, доктор медичних наук, академік Української Екологічної Академії наук  (ТОО ВЕЛ), Любомира Качмарська (ТЕО «Наше місто»), Сергій Люшняк (Бережанська РО ВЕЛ, Освітньо-інформаційний центр води «Студня майбутнього» Екологічного клубу «Край»), Олександр Філь (ТДЕО «Медобори»). У виступах звучала не лише загальна інформація про метод крекінгу, а в першу чергу обговорення торкнулося питання про ризики від такого методу добування для людей та довкілля.
Представники природоохоронної громадськості Тернопільщини виступили із ініціативами: найближчим часом організувати та провести громадське обговорення з теми «Ризики добування сланцевого газу на Олеській площі в контексті сталого розвитку Тернопільської області» за участі широкого кола осіб від усіх гілок регіональної влади та із залученням депутатів Верховної Ради України нового скликання і науковців; проведення розширеного спільного засідання громадських рад при територіальних природоохоронних установах Мінприроди Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. Серед рішень також звернення громадської ради до усіх регіональних ЗМІ та Інтернет-видань максимально висвітлити дану проблему з метою більш широкого поінформування населення області про можливі майбутні ризики щодо безпеки життєдіяльності людей та знищення їх історичного місця проживання. Розглядались інші питання відповідно плану роботи громадської ради та порядку денного засідання.

Повідомила Галина Проців, голова громадської ради
при Державній екологічній інспекції у Тернопільській області
Контакти: 0975332029, krayprociv@mail.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар