неділю, 3 серпня 2014 р.

Виклики після Євромайдану. Громадський сектор в дії

ЗВІТ
Результати проведення

круглого столу «Виклики після Євромайдану. Громадський сектор в дії»
Час та місце проведення: 13 червня 2014 р. з 11.00 по 14.00 в конференц-залі торгово-промислової палати, вул. Соборна 67.
Мета круглого столу: в рамках всеукраїнської ініціативи проаналізувати та переосмислити значення громадських ініціатив у процесі змін в нашій країні, допомогти місцевим організаціям та ініціативним групам ефективніше працювати у своїх середовищах.

Ініціатори: Громадький Сектор Євромайдану, Фонд «Освіта для Демократії» (Польща), Мережа «Громадські Ініціативи України» та Товариство Лева (Львів).
Відповідальні за проведення: Юрій Степанець, ВОМГО "Наше Поділля", Софія Мельник, модератор (ГО "Громадський центр "Форум").
Учасники: представники громадських організацій та активістів, що брали активну участь під час подій Євромайдану (всього 28, список учасників додається), журналісти. Учасники брали/беруть участь в наступних ініціативах Євромайдану: "Вінницький автомайдан", організація масових заходів українців за кордоном, збір та поставка ліків та необхідних речей для учасників Майдану у Вінниці та Києві, збір коштів та амуніції для українських військових, що беруть участь в бойових діях на Сході, координація переселенців з Криму, "Автомайдан", Київський Євромайдан, Ініціативи ДемАльянсу, медслужба Київського Євромайдану, інформаційна кампанія в районі, організація Вінницького Євромайдану, участь у призначеннях керівних кадрів медичних закладів, «Самооборона», «Самопоміч», «Правий сектор», «Вінницька сотня», особиста підтримка участю, коштами, поширенням інформації.
План заходу та теми для обговорення додаються до даного звіту. За планом, круглий стіл складався з двох частин. Мета першої - створення площадки для учасників з метою озвучення особистого досвіду та вражень про участь в Євромайдані та повідомити про нього іншим, мета другої частини - визначення викликів, що постають перед активістами після Євромайдану.
В першій частині круглого столу учасники мали по 3 хвилини кожен, щоб прокоментувати наступні запитання. В другій частині учасники визначились з викликами перед громадянським суспільством після Євромайдану та провели мозковий штурм того, що можна зробити, щоб утримати досягнення Євромайдану.
Таблиця узагальнює думки активістів, що мають стати основою для розробки стратегії, запланованої через 1-2 тижні після завершення круглого столу.




Що змусило підтримати Євромайдан
К-сть згадувань
вседозволенісь влади, «Беркута», зневага до громадян
5
непідписання Януковача угоди з ЄС, яка б зобов’язала дотримання чиновниками законодавства
1
побиття студентів
1
в продовження Майдану 2004 року, тому що Майдан – це стиль життя
3
Очікування від Євромайдану

контроль за державними та правоохоронними органами
1
збільшення відповідальності посадовців до своїх обов'язків та до громадян
2
покарання винних
1
люстрація на усіх рівнях
1
зміна системи влади
2
Очікування, що справдились
часткова зміна влади, Янукович не при владі
5
активізація, об’єднання, самоорганізація громадян, підняття українського патріотизму
7
зміни в суспільній думці, з’явився запит на порядність, усвідомлення громадянами, що зміни залежать не тільки від президента, а й від них самих
6
Очікування, що не справдились

виникли проблеми з Кримом та на Сході України, пропаганда РФ впливає на думки громадян
3
не відкриті кримінальні справи на винуватців загибелі людей під час Майдану, винні не покарані
3
залишилась система влади, корумповані осередки влади, не прийнятий закон про люстрацію, призначення на керівні посади усіх рівнів залишились непрозорими, на місцевому рівні складніше позбавити посади службовців ніж на державному, влада продовжує зневажати громадян
8
громадяни звикли, що ними маніпулюють
2
не вироблено механізму негайного впливу на органи влади, що продовжують бути непрозорими та зневажливими до громадян
4
в активістів нема єдності для формування впливу на владу, існуючи громадські ради не виконують своїх функцій,
7
Що необхідно робити далі
підготовка нових спеціалістів для державної служби, приймати на керівні посади за фаховим рівнем, контроль за призначеннями
3
просвіта молоді та громадян про свої права
2
створити робочі місця, щоб попередити міграцію, зберегти та підтримати село, зважати на економічне становище громадян
3
"шини" - радикально нагадувати органам влади усіх рівнів про свою відповідальність та потреби громадян, тому що зміни можуть настати швидко і влада може бути більш проактивною
4
«м’який» контроль влади громадськістю на усіх рівнях – радити владним органам, ламати корупційні схеми, проводити моніторинг рішень місцевих рад. Зміни в суспільстві відбуваються поступово
9
працювати на упередження наступного Майдану, який може вилитись в кроваві хаотичні повстання на місцевому рівні
3
об’єднувати активних та свідомих людей, що і після Майдану продовжують вимагати змін (щоб не перегоріли) - громадський майдан, громадські ради на місцях
12
розпуск парламенту
1
люстрація має бути доведена до кінця
3
заповнити інформаційний простір проактивними українськими позиціями, інформувати громаду
1
не ділити людей на тих, хто був, і на тих, хто не був на Майдані
1

            Учасники узагальнили сказане в наступний перелік викликів перед громадянським суспільством Вінницької області: люстрація на місцевому рівні, моніторинг та контроль за владою, просвіта громадян про їх права та обов’язки посадовців, підтримка армії, заповнення інфопростору більш патріотичним контентом, стратегічне планування діяльності громадських організацій, профілактика Майдану 3.0, запобігання маніпуляціям з боку влади та іноземних держав, допомога постраждалим під час подій Майдану, правовий захист активістів Майдану, вироблення солідарності, захист та розвиток громадського руху в селі, контроль за силовими структурами.
Загалом, учасники погоджуються, що Євромайдан приніс очікувані зміни як в керівництві держави, так і в суспільній думці громадян України. Учасники виявили, що піднесена патріотичність та активність громадян можуть перегоріти на фоні корупції, бездіяльності та зневаги до громадян з боку влади, що може вилитись в криваві та хаотичні повстання на місцевому рівні. Більшість учасників вважають, що зміни мають бути поступовими, і вплив на владу не має бути радикальним, щоб запобігти більшого кровопролиття. Однак деякі активісти Євромайдану наполягають на «палінні шин», як ефективному методі впливу на органи влади, які далеко не повністю пройшли люстрацію і продовжують маніпулювати громадською думкою. Ці активісти переконані, що фізична загроза змусить органи влади реагувати на потреби суспільства швидше, таким чином прискорюючи позитивні зміни.
Серед обов’язкових заходів для утримання досягнень Євромайдану учасники виділили наступні: завершення люстрації на місцевому рівні та моніторинг призначень, що мають відбуватися виключно за фаховими досягненнями службовців; просвіта виборців про їх права та обов’язки посадовців; стратегічне планування діяльності громадських активістів для узгодження та підсилення діяльності; контроль влади та обраних посадовців при прийнятті рішень, зусилля, націлені на збереження села та допомозі армії, правовий захист активістів Майдану та допомога постраждалим в результаті участі в подіях Майдану.
Щонайменше половина учасників зголосились брати участь в розробці стратегічного плану, що має об’єднати зусилля активістів області в реалізації обов’язкових заходів, виділених під час круглого столу.


План заходу
Вітальне слово.
            Юрій Степанець: презентація проекту
            Софія Мельник: «ГЦ Форум», модератор заходу.
Порядок денний.
Частина 1. 11.00 – 12.15 ВИСТУПИ
1.   Хто ви, яку організацію/ініціативу Майдану представляєте?
2.   Що персонально змусило Вас підтримати Майдан? (три пункти, конкретно, особисто, в своєму населеному пункті, регіоні чи країні. Не приймаються абстрактні відповіді, типу «корупція», «свавілля»).
3.   Чого очікували від Майдану? (три пункти, конкретно, особисто, в своєму населеному пункті, регіоні, країні. Не приймаються абстрактні відповіді типу «свобода», «розвиток», тощо).
4.   Очікування, що справдились. Очікування, що не справдились.
5.   В яких ініціативах Майдану брали/берете участь? (враховується усе від пожертв до організації заходів та роздачі повідомлень про звільнення керівникам структурних підрозділів ОДА).
Коментарі до виступів.
Перерва.
Частина 2. 12.45 – 14.00 ОБГОВОРЕННЯ ТА МОЗКОВИЙ ШТУРМ
Узагальнення на плакаті: очікування, що не справдились /існуючі ініціативи Майдану.
1.   Чи достатніми є існуючі ініціативи для реалізації очікувань?
2.   Чи варто окремо об’єднуватись в мережу для реалізації очікувань?
3.   Чи варто продовжувати ініціативи в тому форматі, в якому вони діють сьогодні?

4.   Що варто зробити, щоб очікування справдились на державному, регіональному, місцевому рівнях?

Немає коментарів:

Дописати коментар