суботу, 27 вересня 2014 р.

Платформа громадянського суспільства Україна - ЄС


Ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відкрила для українського громадянського суспільства унікальний інструмент двосторонньої співпраці з ЄС – Платформу громадянського суспільства Україна - ЄС (далі - ПГС), роль та функції якої визначені текстом Угоди (Статті 469-470).

ПГС складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК), з іншої сторони.  


Завданням ПГС є сприяння виконанню Угоди, шляхом здійснення моніторингу, експертизи, консультацій і співпраці з двосторонніми міжурядовими (Рада Асоціації, Комітет Асоціації) та міжпарламентським (Парламентський Комітет Асоціації) органами.

Двигунами перших етапів процесу створення української частини ПГС протягом 2013-14 років стали громадські організації, що підтримують європейську інтеграцію України та спеціалізуються на питаннях, визначених Угодою. Ними було утворено Ініціативну групу, яка провела перші переговори зі стороною ЄС та погодила рамкові параметри створення ПГС.

У серпні, після підписання повного тексту Угоди про асоціацію, було створено Оргкомітет, що представляє найбільші мережі професійних асоціацій, організацій роботодавців, профспілок, аналітичних центрів, правозахисних та інших організацій, членів Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Оргкомітетом вирішено, що українську частину ПГС буде утворено під час Установчих зборів у листопаді 2014 року. До створення української частини ПГС будуть залучені організації, які відповідають критеріям незалежності від держави, непартійності, неприбутковості та адекватної експертної спроможності. 

Українська частина ПГС сформує 15 робочих груп, тематика яких відповідає змісту Угоди про асоціацію. ПГС формуватиметься на принципах рівного представництва сторін (України та ЄС).  

Одна організація може брати участь у роботі від однієї до п’яти робочих груп української частини ПГС.

Під час відбору на Установчі збори української частини ПГС Вашим голосуванням буде визначено претендентів на посади голів робочих груп, які стануть представниками української частини у ПГС. 

Оргкомітетом визначено наступний перелік робочих груп української частини ПГС:

1. Політичний діалог Україна-ЄС, зовнішня та безпекова політика
2. Демократичні реформи, верховенство права
3. Права людини, гендерна рівність та недискримінація
4. Боротьба з корупцією та шахрайством, державні фінанси, державні закупівлі, політика у сфері конкуренції (включно з державною допомогою)
5. Міграційна політика (включно з політикою притулку), трудова міграція, візова політика
6. Нетарифне регулювання, захисні заходи, митне оформлення (включно з правилами визначення країни походження товарів)
7. Тарифне регулювання, перехідні періоди, вилучення, режим торгівлі з третіми країнами
8. Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, географічні зазначення, безпека продукції
9. Торгівля послугами (включно з захистом споживачів), рух капіталів, заснування та діяльність компаній
10. Промислове та науково-технічне співробітництво, захист інтелектуальної власності, інформаційне суспільство
11. Навколишнє природне середовище
12. Енергетика та транспорт
13. Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика
14. Освіта та навчання, молодь
15. Транскордонне та міжрегіональне співробітництво

Для того, щоб Ваша організація могла взяти участь в Установчих зборах української частини ПГС, Оргкомітет просить заповнити анкету, розміщену нижче, до 1
2 жовтня 2014 року.


Про результати відбору Вас повідомлять в другій декаді жовтня. Проведення Установчих зборів заплановано на першу декаду листопада 2014 року в Києві. Оргкомітет Установчих зборів української частини ПГС розглядає можливість компенсації вартості проїзду для учасників із регіонів.

З питаннями та пропозиціями щодо роботи Оргкомітету та формату Установчих зборів просимо звертатись на eu.ua.platform@gmail.com. Оголошення про скликання Установчих зборів ви можете знайти на Європейській Правді за посиланням: http://www.eurointegration.com.ua/experts/2014/09/26/7026331/.


Оргкомітет

Василь Андреєв Федерація професійних спілок України
Ростислав ДзундзаГО «Бюро соціальних та політичних розробок»
Андрій Когут, Центр правових та політичних досліджень «СІМ»
Родіон Колишко, Федерація роботодавців України
Зоряна Міщук, ВМГО «МАМА-86»
Олена Пристайко, Офіс зв’язку українських аналітичних центрів в Брюсселі
Олександр Сушко, Інститут Євро-Атлантичного співробітництва
Роберт ХорольськийГО «Асоціація податкових консультантів»
Дмитро Шульга, Міжнародний фонд «Відродження»

Немає коментарів:

Дописати коментар