понеділок, 15 лютого 2016 р.

Звернення до народних депутатів щодо законопроектів 2466, 2467

Народному депутату України
________________________


Шановний пане ____!
Ми, представники ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення" та ще біля 250 організацій громадянського суспільства та науковців звертаємось до Вас та фракції __________________ із закликом підтримати 18 лютого під час розгляду на сесії ВРУ вкрай важливі для децентралізації влади законопроекти:

- «Про органи самоорганізації населення» (нова редакція) (№2466): http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54538
- «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (№2467) http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54539 .
Ці законопроекти спільно розробили та давно просувають громадські експерти, науковці та лідери місцевих спільнот. В березні 2015 р. за підписами 17 народними депутатами з різних фракцій законопроекти були подані до ВРУ. На їхню підтримку до парламенту надіслані численні звернення від громадськості.
Сутність цих змін – умови для реальної децентралізації «знизу», можливості для членів громад включатися у місцевий розвиток.
Біля десятка тисяч органів самоорганізації населення (ОСНів) і сьогодні дбають, щоб життя в громадах було гідним, комфортним, безпечним та згуртовують для цього людей.
Але чинне законодавство поки що не дає ОСНам нормально працювати, а мешканцям – спільно та легітимно вирішувати важливі питання на зборах.
Асоціації органів місцевого самоврядування та наукові установи у своїх зверненнях та висновках також наголошують на актуальності та необхідності прийняття цих законопроектів
Прийняття законопроекту № 2466 «Про органи самоорганізації населення» (входить до порядку денного Реанімаційного Пакету Реформ) дозволить створити сприятливі умови для діяльності органів самоорганізації населення, широкої участі громадян у врядуванні, залучення додаткових ресурсів громади у місцевий розвиток в умовах реформи.


Законопроект № 2467 «Про загальні збори (конференції) членів територіальних громад за місцем поживання» дає можливість проводити загальні збори мешканців навіть за умови проживання в громаді (мікрогромаді) значної кількості жителів і забезпечує легітимне представництво їх інтересів. Прийняття законопроекту створить правові умови для реалізації однієї із базових форм прямої участі членів громад у вирішенні питань місцевого значення.



З повагою,

______________

Немає коментарів:

Дописати коментар