неділю, 17 квітня 2016 р.

Про децентралізацію, або Вітання Гройсману.

Портрет Гройсмана внизу на моїй сторінці, цього палкого прихильника і провідника ідеї децентралізації, яка проходить за формулою "ми вам тепер дамо більше грошей", - закликає до дискусії з цього приводу. Я вже говорив, що ці виділені додаткові гроші до місцевих бюджетів зараз, при збереженні цього злодійського капіталізму для обраних - "подушка безпеки" для місцевих феодалів. Чому? Тому що ні місцевим бюджетом, ні землею, ні іншими ресурсами самі жителі сіл, селищ, міст ніяк не розпоряджаються.
Хоча згідно зі ст. 142 Конституції саме вони, як члени територіальної громади, є власниками цього багатства. Так ось, нашому високому начальству, якщо воно, пофантазуємо, піклується про розвиток країни, дійсно потрібно провести цю найважливішу "земську реформу". І не гроші "спускати" з Києва від своїх щедрот, а вказане конституційне де-юре трансформувати в де-факто. Для чого потрібно:
1) Внести відповідні зміни до Конституції, згідно з якими всі територіальні громади України засновуються як юридичні особи публічного права.
2) Статутами територіальних громад визначається суб'єктність громад і кожного члена громади як громадянина, що живе на цій території, через право власності на все багатство, в тому числі надра, в межах своєї юрисдикції.
3) Розмежувати комунальні та державні землі, надра і діючі там підприємства в порядку договору між державою і територіальною громадою.
4) Всі виборчі округи раз і назавжди повинні географічно збігатися з територією, на яку поширюється юрисдикція громади.
5) В Конституції і в Статуті громад прописати норму про те, що органи місцевого самоврядування формуються громадами для збереження і примноження комунальної власності, для чого мери, депутати і виконавче начальство наводяться до відповідної присяги, записаної в Статуті, вводиться порядок формування реєстрів комунальної власності, а перед кожними виборами проводиться незалежний (за участю представників громади) аудит комунальної власності.
6) Повторне обрання всіх керівників можливо тільки за критерієм дотримання зазначеної присяги. За порушення - під суд.
Я не претендую на загальність і достатність зазначених заходів, але така реформа може бути і названа "децентралізацією" і, попутно, "боротьбою з корупцією". Та й, власне, боротьба як така, думаю, не буде потрібна. У тому числі з олігархами - вимруть як динозаври.
Так, ще одна важлива обставина: при такій реформі гроші для розвитку країни, забезпечення соціальних стандартів та безпеки, будуть вже текти по іншому руслу - не "спускатися зі столиці", а підніматися туди від процвітаючих регіонов. В обмежених  нормами управлінської ефективності столичних чиновників кількості .

Немає коментарів:

Дописати коментар