вівторок, 26 квітня 2016 р.

Сховище відходів на ЧАЕС буде добудовано

На засіданні Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, яке відбулось у Києві 25 квітня 2016 року, досягнуто домовленості  щодо залучення коштів для ліквідації дефіциту у 105 млн євро на будівництво сховища відпрацьованих ядерних відходів та нового об’єкту «Укриття». Про це заявив Віце-прем’єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на спільній прес-конференції, коментуючи результати засідання Асамблеї.

Він зазначив, що Україна виконує усі зобов’язання, за які взяла відповідальність перед світовою спільною. «Прийнято рішення про сплату 3,58 млн євро, які Україна мала сплатити ще 2011 року. Також домовлено про додатковий внесок України обсягом 1,4 млн євро. Це – наш важливий месседж світовій спільноті щодо готовності України вирішувати проблему Чорнобиля», - наголосив Геннадій Зубко.
За його словами, Україна попри усі труднощі виконує зобов’язання щодо будівництва ключових чорнобильських об’єктів. «Нам важливо, аби світова спільнота дала нашій державі можливість не сповільнюючи руху завершити добудову стратегічних проектів», - наголосив Геннадій Зубко.
Він висловив подяку міжнародним партнерам України, які не лишили нашу державу наодинці із проблемою ЧАЕС. «Вважаю успішним міжнародний проект із побудови сховища відпрацьованих ядерних відходів та нового об’єкту «Укриття». Цей важливий досвід засвідчив ефективність міжнародних зусиль у вирішення таких глобальних трагедій, як катастрофа на ЧАЕС», - підкреслив Геннадій Зубко.
Також він наголосив на необхідності разом із країнами-донорами та іншими міжнародними партнерами відпрацьовувати модель щодо майбутнього розвитку зони відчуження.  «Маємо разом дивитися уперед. Мусимо змінити трагічну 30-річну парадигму Чорнобилю. У світі поступово посилюється позитивне сприйняття цього глобального явища. Основою цього нового сприйняття  є розвиток зони відчуження, наукові інновації, залучення інвестицій, розбудова потужностей для генерування альтернативної енергії. Вже бачимо бажання інвесторів вкладати кошти у розвиток стратегічних для розвитку зони відчуження напрямків», - зауважив Геннадій Зубко.
Прес-служба Віце-премєр-міністра України

Немає коментарів:

Дописати коментар