середу, 20 квітня 2016 р.

Розвиток сільських територій залежить від активності громад

Розвиток сільських територій в умовах децентралізації значною мірою залежить від активності громад, - В’ячеслав Негода
Уряд має затверджену стратегію регіонального розвитку до 2020 року, де значне місце відведено вирішенню проблем сільських територій. Але в умовах децентралізації жодна урядова стратегія чи політика не сприятиме реальному розвитку територій так, як активна і відповідальна позиція місцевих громад.
Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час науково-практичної конференції «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики», що проходить сьогодні у Києві.

«Чітка державна політика, спрямована на підтримку регіонального розвитку, має бути. Але в умовах, коли на місця передаються значні повноваження і ресурси, ми дуже сподіваємося на активну позицію і взаємну відповідальність органів місцевого самоврядування, місцевого бізнесу та громадянського суспільства за розвиток своєї території», - зазначив В’ячеслав Негода.
Він закликав місцевих лідерів, голів громад більш активно залучати громадськість і бізнес до прийняття відповідальних рішень, які стосуються розвитку територій.
«Мешканці сіл, представники місцевого бізнесу мають бути максимально залучені до розвитку територій, де вони живуть, проявляти активність і відчувати відповідальність за майбутнє своєї громади», - впевнений Перший заступник Міністра.
Він наголосив, що Уряд разом з міжнародними партнерами готові й надалі надавати фінансову і методичну підтримку розвитку громад. «Але дуже важливо, щоб і з боку органів місцевого самоврядування була активна позиція у вирішенні усіх існуючих проблем села. Лише разом ми зможемо забезпечити інтенсивний, комплексний, системний розвиток територій, спрямований і на створення робочих місць, і на покращення інфраструктури, а отже – на поліпшення умов життя у кожному населеному пункті країни, що і є кінцевою метою реформи місцевого самоврядування, децентралізації», - підсумував В’ячеслав Негода.

Довідка
Науково-практична конференція «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики» організована за сприяння Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та Інституту громадянського суспільства. 

Немає коментарів:

Дописати коментар