пʼятницю, 19 червня 2015 р.

Зустрічі з громадами

Тернопільські новини: Зустрічі з громадамиГромадські слухання на тему «Реформа місцевого самоврядування: алгоритм утворення спроможних територіальних громад» провели представники обласної адміністрації  та Офісу реформ у Тернопільській області спільно з районними адміністраціями в Мельниці-Подільській, Борщеві, Скалі-Подільській, Великих Дедеркалах і Шумську. На всіх зустрічах представники громад стверджували, що реформа на часі і зараз не можна зволікати з її впровадженням.



Як зазначив експерт Офісу реформ у Тернопільській області Ігор Гірчак всі зустрічі пройшли позитивно. Голови сільських рад переконалися, що обєднання потрібне, а твердження, що село після цього загине хибне.
«Найспокійніша зустріч відбулася в Мельниці-Подільській. Тут громада впевнена у необхідності реформ. Вони мали декілька питань по суті реформ, але після обговорення всі непорозуміння зникли.
В Борщові та Скалі-Подільській було трохи «гарячіше». Сільські голови були накручені висловами народного депутата Михайла Головка, щодо знищення села після реформи. Але після роз’яснення експертами Офісу реформ та представниками облдержадміністрації всіх позитивних моментів реформи сільські голови погодилися з тим, що її треба проводити без зволікань.», - підсумував експерт Офісу реформ у Тернопільській області Ігор Гірчак.
Згідно проекту Перспективного плану на території Шумського району формується дві громади: Шумська і Великодедеркалівська. Зустрічі відбувались відповідно до графіка затвердженого Обласною державною адміністрацією у вищезгаданих населених пунктах. До участі у заході долучилися сільські голови, представники депутатського корпусу місцевих рад, члени громадської ради при райдержадміністрації.

Під час семінару представники Офісу реформ та обласної адміністрації відповіли на запитання учасників, що стосувалися базових принципів, на яких грунтується реформа місцевого самоврядування (субсидіарність, фінансова самодостатність, повсюдність), трирівневої структури місцевого самоврядування; податків, які будуть закріплені за місцевими бюджетами; подальшої долі посадових осіб місцевого самоврядування після об’єднання громад.

«Реформа місцевого самоврядування та територіального устрою вкрай важлива та необхідна. Її мета – створення спроможних та самодостатніх громад, здатних забезпечити належний рівень надання послуг, розвиток територій, а відтак і покращити життя людей», – зазначив у ході зустрічі в Шумську заступник директора департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження обласної державної адміністрації Якимук В. В.

«Об’єднавшись навколо економічно розвинутого центру, ви створюєте і передумови розвитку інвестиційної складової, бо бізнес йде туди, де населення громад більше 3500 чоловік, де існує розвинута інфраструктура, де відслідковується фінансова, кадрова, соціальна спроможність громад», - відзначив на зустрічі у Шумську експерт  Офісу реформ Андрій Газилишин

Не оминули учасники заходу у Великих Дедеркалах і питання Перспективного плану формування територій громад області.«Нажаль, на Тернопільщині перша спроба ухвалити такий план не вдалася, але область ще має шанс зробити це до 26 червняцього року, - зазначив Якимук В.В. -Всі, хто не об’єднався, переходять у режим чистого місцевого самоврядування: власні доходи, благоустрій території, утримання апарату. Тільки ті, які повністю впишуться у Перспективний план, виходять на більш високий рівень, матимуть те, що зараз мають міста обласного значення».

Експерт Офісу реформ Газилишин Андрій наголосив, що проведення реформи сьогодні гостро необхідне, оскільки саме об'єднання територій та створення спроможних громад врятує село. Окреслюючи основні аспекти впровадження децентралізації, він навів кілька цифр: в Україні лише 5% з 11 тисяч сільських рад мають населення більше 5 тисяч чоловік, а 41% - менше 1 тисячі. Бюджети місцевих рад на 95% складають витрати на їх утримання.

Зазначимо, що у всіх громадах сільські голови стверджують, що реформа потрібна, бо всім вже набридло чекати, що хтось прийде і зробить за них зміни у державі. Вони стверджували, що до реформи готові, хочуть і чекають тільки коли обласна рада ухвалить перспективний план. Треба закочувати рукави і працювати бо нам, нашим дітям і внукам у цих громадах жити.


Прес-служба Офісу реформ у Тернопільській області

Немає коментарів:

Дописати коментар