середу, 19 серпня 2015 р.

Депутати облради проти офісу реформ

Тернопільські новини: Депутати облради проти офісу реформГромадськість Тернопільщини та представники органів місцевого самоврядування стурбовані ситуацією, яка склалася в області довкола схвалення Перспективного плану формування територій громад та прийняття рішень щодо створення об’єднаних громад (ОТГ). Як відомо, 13 серпня депутати обласної ради вчетверте не змогли схвалити Перспективний план, а питання утворення ОТГ і призначення в цих громадах перших виборів взагалі не було внесене в порядок денний сесійного засідання.



Це при тому, як розповіли в офісі реформ Тернопільської області, що на сьогодні 231 місцева громада Тернопільщини виявили добровільне бажання об’єднатися в 35 об’єднаних територіальних громад. 23 з них в повному обсязі подали до обласної ради пакети своїх рішень по кожній місцевій громаді з розпорядженням голови облдержадміністрації на відповідність вимогам Конституції та законодавства України.
За словами керівника офісу реформ у Тернопільській області Віктора Литвинчука, щодо згоди на утворення ОТГ та призначення перших виборів, Тернопільська обласна рада перевищила свої повноваження і порушила частину 2 статті 8 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Обласна рада не призначила виборів у цих громадах, навіть не внісши дане питання до розгляду.
«Тільки уявіть собі, маленька групка депутатів проігнорували волю майже 500 тисяч громадян, які проживають на території населених пунктів, що вирішили об’єднатися. Півмільйона – це половина населення Тернопільської області! Це неприпустимо. Рішення Тернопільської обласної ради деструктивне, замішане виключно на політиці, прийняте на рівні емоцій всупереч здоровому глузду. Не може бути, щоб обласна рада, якій НЕ підпорядковані 615 рад місцевого рівня, вершила долю сотень тисяч жителів Тернопільщини і перекривала дорогу до позитивних змін тим, хто цих змін жадає», - сказав керівник офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук.
На його думку, як представників органів місцевого самоврядування, виходом із ситуації що склалася може стати одне – передача повноважень щодо створення ОТГ від обласних рад на центральний рівень, урядовий. Це потребує внесення відповідних змін до чинного Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
«Ми підготували звернення і до парламенту, і уряду, і до профільного комітету парламенту з тим, аби все таки звернули увагу на цю ситуацію і внесли зміни до законодавства. Таке відбувається не тільки в Тернопільській області. Знаю, що і в інших областях депутати не поспішають створювати об’єднані територіальні громади. Тому люди, які повірили, що вони врешті отримають шанс змінити своє життя на краще, потребують сьогодні підтримки. Не хоче обласна рада працювати в напрямку створення спроможних громад – не треба. Тоді хай ці повноваження хтось інший виконує, наприклад, уряд», - сказав керівник офісу реформ у Тернопільській області.

Немає коментарів:

Дописати коментар