вівторок, 2 серпня 2016 р.

Академія спроможності громад презентувала навчальні модулі

29 липня Вінницька обласна організація МГО «Україна-Польща-Німеччина» разом з партнерами із Сорокського району Республіки Молдова проінформували ЗМІ про черговий етап реалізації проекту «Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства». Проект впроваджується спільно з вісьмома партнерами з країн Європи та співфінансується Міжнародним Вишеградським фондом.


У ході зустрічі координатор проекту Андрій Кавунець озвучив остаточні теми навчальних модулів, які визначені учасниками, координаторами та партнерами проекту. Перша тема – «Досвід країн Вишеградської четвірки по впровадженню реформ, можливості впровадження в Україні та Молдові»; друга  – «Ефективна співпраця влади, громадянського суспільства та медіа, як механізму розвитку спроможності громад»; третя  – «Механізми участі громадськості в процесах прийняття рішень органами влади»; четверта – «Стратегічне планування» і п’ята тема – «Фандрайзинг, підготовка проектних пропозицій». 

Тренінгові програми цих модулів сформовані на основі досвіду Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – країн, де у травні побували з навчальним візитом учасники проекту, та України і Молдови. Після того, як учасники проекту проведуть навчальні тренінги, буде створено  Академію спроможності громад, члени якої передаватимуть досвід країн Вишеградської четвірки територіальним громадам України і Молдови.

– Для Молдови – це дуже своєчасний проект. В нас у Молдові розпочалося реформування адміністративно-територіальних одиниць. До 2017 року замість районів в нас буде утворено 6 регіонів. Будь-які зміни потребують підготовки кадрів. Академія на це і направлена, пріоритет її діяльності - саме в підготовці кадрів. Ні для кого не секрет, що після виборів 70% самоврядців – абсолютно непідготовлені, – зазначив представник молдовської сторони Ніколай Москалу.
Учасник проекту, голова коаліції НУО Тернопільщини « Своя громада» Володимир Ханас зазначив, що «напрацювання учасників проекту вже викликають неабияке зацікавлення. 19 вересня з ініціативи Товариства 6 червня у Тернополі запланована міжнародна конференція «Шлях Польщі до місцевого самоврядування». У програмі запланована презентація Академії спроможності громад . Також очікується підписання меморандуму про співпрацю.»
Голова МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк наголосив, що наразі територіальні громади таких країн як Україна та Молдова мусять самотужки, і лише з допомогою країн Європи, прокладати шлях свого розвитку, оскільки держава не спромоглася дати їм правильний вектор на перспективу.

– За 25 років незалежності немає ефективної моделі влади, жорстка централізація... Значна частина ресурсів, кадрового потенціалу зосереджується в наших столицях. Тому той формат, який визначили ми для себе - створення Академії спроможності громад - я впевнений, буде ефективним, – сказав С.Татусяк.
Він додав, що Академія успішно функціонуватиме в тому числі завдяки надійним партнерам та експертам країн Вишеградської четвірки.
30 липня у місті Сороки Республіки Молдова представники Академії презентували 5-ть навчальних модулів для очільників районів Молдови. Попередньо всі учасники обрали ті теми, які їм найбільш цікаві, і поділилися на команди тренерів по 3-4 людини. Один з учасників проекту, тренер Олександр Миронов презентував тему «Досвід країн Вишеградської четвірки з впровадження реформ, можливості впровадження в Україні та Молдові».
- Людина може говорити лише про те, що бачила своїми очима, так от я побачив своїми очима позитив від впровадження реформ в Європі. Тому із впевненістю можу сказати: досвід країн Вишеграду актуальний і він потрібний територіальним громадам України та Молдови. Ми пропонуємо план, який допоможе впровадити ці реформи в наших країнах, - прорекламував тренінг О.Миронов.
Володимир Ханас запропонував самоврядцям тренінг на тему «Ефективна співпраця влади, громадянського суспільства та медіа, як механізму розвитку спроможності громад».
- Згідно з дослідженнями, одна із головних причин конфліктів в суспільстві – це невміння домовлятися про спільну діяльність. Приклад правильної комунікації – це, з одного боку, можливість влади впливати на активність членів громади, а з іншого  - це можливість членів громади передавати інформацію про свої потреби владі, - розповів В.Ханас.
Не менш важливою учасники вважають тему «Механізми участі громадськості в процесах прийняття рішень органами влади». Тренер Ігор Марчук запевнив, що має чималий досвід в цій сфері.
- Свого часу, коли розроблялася стратегія розвитку Вінницької області, я особисто розробив зі своїми товаришами механізм участі громадян у процесі прийняття рішень, зареєстрував його як авторську розробку. Це - соціальна технологія, яка здатна працювати не тільки в Україні, - сказав І.Марчук.  
Тренерка Анастасія Ланова додала, як згідно з діючим законодавством, громадськість може впливати на процеси прийняття рішень органів влади, але не завжди це робить.
- Мій тренінг розроблений по класичній методології. Цільовій аудиторії будуть розповідатися ті інструменти, процедури, механізми, технології участі громадян в процесах прийняття рішень, які передбачені в українському законодавстві, - зауважила А.Ланова.
Наступну тему - «Фандрайзинг, підготовка проектних пропозицій» презентувала тренерка Юлія Кулакова, яка має досвід у написанні грантових проектів. Експерт запевнила, що тренінг, який вона розробила разом з колегами, допоможе територіальним громадам знайти донорів, написати проект та виграти грант.
- Наш тренінг побудований за таким планом: перше – це основи фандрайзингу, друге – це підготовка до написання проекту, третє – заповнення аплікаційної форми, - зазначила Ю.Кулакова.
Насамкінець тренерка Леся Києнко-Романюк за допомогою яскравих прикладів довела наскільки важливою є тема «Стратегічного планування».
 - Поляки, чехи, угорці, словаки змогли. Що такого знали вони, чого не знаємо ми?! Вони знали, куди йти, і розробили шлях до цього. Чітко, покроково, враховуючи все. Ось це і є стратегічне планування, - пояснила Л.Києнко-Романюк.
Голова Дубоссарського району Молдови Григорій Полічинський зауважив, що учасники Академії спроможності громад можуть стати лобістами змін не лише на рівні територіальних громад, а й на загальнодержавному рівні.
- Ми можемо стати лобістами змін в правильному руслі. Тому що, на жаль, останні 25 років ми не розвиваємося, ми зупинилися, як в Україні, так і у нас в Молдові. Тому нам потрібні ці тренінги для розвитку місцевих громад, також цей досвід потрібно впроваджувати в законодавство наших країн, - запевнив Г.Полічинський.
Голова Сорокського району Молдови Михаїл Міцу, очільниця Шолданештського Світлана Ротунду, голова Дондюшанського району Василій Касапу та очільник Окницького району Василій Романюк також зацікавилися презентованими навчальними модулями та запевнили, що радо візьмуть участь в проекті, аби перейняти і запровадити досвід країн Вишеграду в своїх районах.

Заступник голови ВОО МГО «Україна-Польща-Німеччина», координатор проекту Андрій Кавунець розповів, що незабаром на базі Академії спроможності громад у Вінниці та в Сороках відбудеться навчальні тренінги для самоврядців. 
- Наступним етапом стане розповсюдження оголошень про навчальні модулі на сайтах партнерських організацій і прийом заявок від потенційних учасників. Конкурсною комісією будуть визначені найбільш популярні теми для навчальних модулів тривалістю два дні: два модулі у Вінниці для 30 учасників і 2 модулі в Сороках для 20-ти учасників, - сказав А.Кавунець

Також координатор проекту додав, що заключним етапом реалізації проекту стане міжнародна форум-конференція, яка відбудеться в жовтні у Вінниці. На форум будуть запрошені учасники проекту, представники органів влади, органів місцевого самоврядування, громадськість, ЗМІ і підприємці з України та Молдови.
Знимки В.Ханаса, Т. Мельник

Немає коментарів:

Дописати коментар