четвер, 13 жовтня 2016 р.

Роль жінки в розвитку сільських територій

Напередодні Міжнародного дня сільських жінок, який відзначають 15 жовтня, за круглим столом у Києві зібралися найвпливовіші представниці влади, бізнесу, освіти, медіа та громадянського сектору, аби на основі найкращих українських і світових практик об’єднати зусилля для розвитку найвіддаленіших сільських територій країни. Організаторами заходу «Роль жінки у сталому розвитку сільських територій в Україні» став БФ «Зміцнення громад», Фундація «Аграрна наддержава», Український кооперативний альянс, Європейська соціальна академія і Перший національний аграрний кооператив (ПНАК).

Під час дискусії обговорювали питання ролі жінок як у контексті розвитку окремих сільських територій, так і в контексті забезпечення сталого розвитку цілої країни, визначили конкретні кроки, спрямовані на підтримку та самоствердження сільських жінок, на зміцнення їх соціальних позицій на ринку праці, в бізнесі, в житті.
Влада і громади в Україні, на жаль, не мають достатньо можливостей для спільного планування, узгодження бюджету та реалізації місцевих стратегій сталого розвитку. І тоді виникає потреба у побудові правильного діалогу між відповідними інституціями.
– Заради сталого розвитку держави необхідно, аби жінка зайняла гідне місце у суспільстві і отримала право голосу. Тому ми налагоджуємо діалог між владою, бізнесом і громадами, розробляємо стратегії розвитку громад, проводимо тренінги для успішних жінок, навчаємо писати проекти і вигравати гранти, бути соціально активними і свідомими, – говорить Тетяна Василик, директор Благодійного фонду «Зміцнення громад».
Всупереч твердженням скептиків про неможливість створити заможне життя в окремо взятому населеному пункті, жінки-учасниці Першого національного аграрного кооперативу доводять протилежне.
– 70% учасників ПНАКу – жінки. Вони хочуть і можуть працювати для покращення свого благополуччя. Проте кооператив займається не лише виробництвом, а й освітою. Ми дбаємо, аби учасниці навчалися, підвищували рівень свого інтелекту, допомагаємо реалізувати їх проекти та ідеї, відкриваємо доступ до важливої інформації і даємо можливість самореалізуватися, – розповідає Вікторія Смірнова, менеджер проектів Першого національного аграрного кооперативу.
Нещодавно в МінАпк впроваджувалась освітня програма «Агро леді», де за підтримки інвесторів жінки навчалися маркетингу, економіці, бізнес-плануванню.
– Кожна п’ята українка не має можливості виконувати роботу, що відповідає її досвіду, знанням і кваліфікації. Дуже боляче, коли жінка має виборювати своє місце під сонцем. На жаль, в нас і досі існує стереотип, що чоловіки краще розуміються на ведені аграрного бізнесу. В Європі, до прикладу, у фермерських господарствах працює приблизно 3 млн жінок, що складає 35% всіх зайнятих у цій сфері. В Україні цей показник дорівнює 26% (30 тис. жінок), – запевняє Владислава Рутицька, радник Міністра аграрної політики та продовольства України, керівник проектів, які захищають інтереси українських виробників на іноземних ринках.
Трохи статистики: серед людей з вищою освітою 64% жінок, проте серед безробітних питома вага жінок складає 80%, а за ту ж саму працю вони отримують у середньому на 14% менше, ніж чоловіки. Представниці прекрасної статі, котрі проживають у селах, скаржаться на недоступність медичних послуг (30%). При цьому 29% жінок зазначають, що взагалі не можуть отримати медичну допомогу у випадку хвороби. 26% селянок прагнуть підвищити свій освітній рівень, але половина з них не мають на це коштів. А лише половина жінок до 40 років, що проживають у сільській місцевості, вміють користуватися ПК.
Людмила Клебанова, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Рада жінок-фермерів України», наголосила, що сьогодні дуже гостро стоїть питання землі.
– Якщо є земля, то в сільської жінки буде і робота, і дохід. А немає землі – немає майбутнього. Така реальність, – каже Людмила Клебанова.
На завершення учасниці круглого столу підписали Меморандум про співпрацю у напрямку сталого розвитку сільських територій в Україні та спільний захист інтересів українок. Організатори запевнили: це лише початок. Далі, під час робочих зустрічей, буде розроблено стратегію підвищення ролі жінки в житті країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар