понеділок, 13 лютого 2017 р.

Із Городниці може залишитися… цвинтар.

Із Городниці може залишитися… цвинтар.
І при чому тут Сергій Дідич
Наші місцеві депутати байдужі та безпечні, часто малоініціативні та самовідсторонені від, власне, своїх обов’язків. Є чимало й позитивного, і "Край" про це не раз і немало писав. Грошові пожертви чи допомога, вікна, тепло, клуби, робочі місця, – це також важливо в нинішній непростий час. Але нині йдеться про наше спільне, про Дністер.
Про Городницю й Хмелеву. Про наших нащадків, яким тут жити. Про неоправдану втрату риб, птахів, туристичних сплавів, сіл тощо, - перелік безмежний. Та депутати не можуть бути кращими від суспільства, яке представляють, великою мірою байдужого. Це називається пережитком совка, коли каралася громадська активність усупереч політиці компартії. Два Майдани дещо зрушили ініціативність, на це надія.
А до чого тут депутати міської ради? Та до того, що не за горами утворення Городенківської об’єднаної територіальної громади, і її вже віднині безпосередньо стосується заплановане знищення первозданного Дністра. Офіційного запрошення хоча б одного села до Городенківської громади ця каденція в Городенці не розглядала. На порядку денному чергової сесії міської ради ділили мільйони, а такого питання не було (співчуваємо Слобідці й Сорокам, яким обіцяли), тож, виходить, ні міській раді, ні жодній партії, там представленій, утворення Городенківської ОТГ зараз нецікаве чи неактуальне. Тоді її створять «згори» – 42 села, разом із деякими придністрянськими. Але при нинішній убивчій байдужості, ймовірно, вже без справжнього Дністра.
«Врятування потопельників – справа рук самих потопельників», - можна й так оцінити опіку дністровським питанням у нашому районі. Адже районна влада не зробила в цьому напрямку жодного кроку, окрім безіменного звернення на сайті РДА (наступного дня після резонансної публікації в «Краю», дякуємо газеті) про те, що  «районна рада, районна державна адміністрація, депутати різних рівнів, лідери громадсько-політичних організацій району ніколи не допустять забрати у майбутніх поколінь українців даний Богом дар - Дністер та землі, що прилягають до нього». Дуже добре, але це голі декларації. Сказавши «А», не забути б і про «Б». Тобто, відповісти на питання «Як?» Як не допустять? Статтею на сайті? Хіба не очевидно, що насамперед депутати обласної ради мали би зустрітися з виборцями в округах, розповісти про мораторій обласної ради, чому його ігнорує Кабмін, чого далі чекати громадам сіл і що негайно робити? Хіба не мали би місцеві ради організувати громадські слухання, провести сесії, запросити фахівців? А чи зайвим було би провести сесію з відповідним питанням і залученням науковців, навіть позачергову, районної ради «наразі ще» району? Напрацювати текст звернення до найвищих інстанцій та обласній раді, на наступній сесії якої розглядатиметься питання призначення директора Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича. А може, колись так писатиме: «Дністровський ландшафтний електропарк імені Сергія Дідича»? І нікому не буде соромно? Гроші за «зеленим тарифом» тектимуть олігархам, на берегах водосховища, вище затопленої Городниці, з’являться на берегах «хатинки» небідних, а зовсім нагорі квітами висіють  портрет Героя Небесної Сотні. Щоб ніхто не сумнівався, що імені Дідича…
   Депутати обласної ради мали би, безперечно, голосно пояснювати рідним виборцям свою позицію, а також -  чому питання призначення директора парку так довго мусується, хто з району претендує на цей відповідальний пост, чи правда, що акцент зміщується з Городенки на Тлумач і чому. Або навпаки, що це неправда, і велика потуга городенківських обласних депутатів «продавила» створення офісу в Городенці, директор такий-то, спорудження і навіть проектування ГЕС не допустили, Дністер та святе ім’я Дідича збережемо, Кабмін разом зі своїми виборцями навідували, звернення завезли, підтримку знайшли… Не зайвим було би й обговорення цієї невтішної ситуації городенківськими депутатами обласної ради із представниками громад району на телеканалі «Галичина», який нещодавно став загальнодоступним у районі, тим паче, що обласна рада є його засновником.
     Здається, так би й мало працювати справжнє народовладдя. Чи тут щось надумано?
    Наразі дякуємо ТРК «Карпати» і нашій Вікторії Ковцун родом із Семенівки за прекрасний репортаж із чарівної Городниці, яка в розпачі. Вікторія може багато розповісти городенківській державній владі й різноманітним депутатам. Бо вона, небайдужа журналістка, приїхала подивитися в очі городницьким людям. Надміру стривожені очі наших краян, які раз по раз лячно зиркають нагору, на сільський цвинтар. Бо він на височенькому пагорбі, він точно не потоне. А решта?..
    Франківськ помалу розгоряється, може, те праведне полум’я добереться колись і до кволої Городенки, з якої вже викрали все, залишився хіба що Дністер?..
Ігор ТЕРЛЕЦЬКИЙ."Край" 09 лютого 2017

Коли верстався номер
У Фейсбуці з’явилися оптимістичні вісті щодо позиції обласної виконавчої влади, датовані 30 січня. А хіба із соцмереж народ повинен отримувати таку інформацію? Запитайте в селах, хто знає про цей документ. Та в будь-якому разі це дещо обнадіює. Дещо, бо рішення прийматимуть у Києві. Але ми, городенківці, чужинські екскаватори та великовагові міксери з бетоном у район не пустимо, чи не так? Навіть попри те, що жодної відозви від райдержадміністрації, на відміну від обласної, немає.
Обласна адміністрація здорової людини
Івано-Франківська ОДА звернулась до Володимира Гройсмана і чітко пояснила чому вона ПРОТИ будівництва ГЕС на Дністрі і стурбована оголошенням тендеру на розробку ТЕО :
1) Не можна порушувати законодавство та міжнародні угоди України і нищити цінні природні комплекси природно-заповідних територій
2) У випадку будівництва ГЕС будуть підтоплені селянські господарства та зменшаться туристичні потоки
3) Є рішення обласної ради про заборону будівництво ГЕС на Дністрі
4) Область реалізує програму енергоефективності і це дає результати у вигляді зменшення питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів
А ще вони переконані у тому, що "майбутнє за сучасною альтернативною енергетикою - вітровою та сонячною з мінімальним шкідливим впливом на довкілля, що дозволить зберегти рекреаційний потенціал і унікальні екосистеми Дністровського каньйону"
Сподіваємось, Ігор Насалик не проігнорує звернення земляків та відмінить розпил 155 млн гривень на тендері на розробку ТЕО .

Петро Тєстов. ФБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар