четвер, 16 лютого 2017 р.

Звернення Городницької сільської ради

Городенківській
районній раді
Івано-Франківсьської області



Звернення депутатів Городницької сільської ради щодо заборони будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами вздовж Дністра Івано-Франківської області


Відповідно до ухваленої Урядом країни "Програми розвитку вітчизняної гідроенергетики до 2026 року" ПАТ "Укргідроенерго" презентувало проект будівництва каскаду гідроелектростанцій на верхньому Дністрі із шести ГЕС 27 листопада 2015 року у м. Новодністровську Чернівецької області.
Однак русло та береги Дністра, що знаходяться вище від запланованих ГЕС, входять у межі трьох національних природних парків: "Дністровський каньйон", "Хотинський", "Галицький" та десятка інших об’єктів природно-заповідного фонду нижчих територій.
Згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про природно-заповідний фонд України", на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного та історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних або історико-культурних комплексів і об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.
Відповідно до частини першої статті 16 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" на території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об’єкти.
Проте будівництво каскаду ГЕС вздовж ріки Дністер може призвести не лише до порушення природоохоронного законодавства, а й створити низку екологічних та соціально-економічних проблем, зокрема:
-         підвищення загрози підтоплення, зсувів, проривів гребель, що несе небезпеку для життя і здоров’я населення відповідних територій;
-         зміну гідрологічного балансу, деградацію лісів, та інших природних комплексів, оселищ рідкісних представників флори і фауни;
-         знищення можливості міграції риби на нерест у верхів’я річок. Це значить, що більшість мігруючих видів риб зникне з ріки після початку будівництва бодай однієї ГЕС;
-         погіршиться туристичний потенціал території, оскільки "Дністровський каньйон" популяризується не лише як основний туристичний об’єкт Івано-Франківської області, а й взагалі України. Більше того, будівництво ГЕС може призвести до знищення сплавного туризму на Дністрі;
-         порушення Україною низки міжнародних зобов’язань.
Наміри представників ПАТ "Укргідроенерго" щодо будівництва гідроелектростанцій вздовж ріки Дністер є невиправданими і фактично несуть загрозу створення нових зон екологічного лиха, оскільки це незмінно призведе до руйнування екосистем.
Інформація про заплановані дії ПАТ "Укргідроенерго" викликала великий резонанс в області, спровокувала зростання протестів мешканців у всіх районах та проведення низки заходів, акцій проти будівництва ГЕС. Зокрема, на загальних зборах мешканців села Городниця від 22.01.2017р. (протокол №1) було прийнято рішення про заборону погодження будівництва ГЕС вздовж ріки Дністер, в результаті якого може бути підтоплена більша частина нашого села. Під даним рішенням підписалися всі мешканці с.  Городниця (додаток 1).
Відповідно до статті 10 Закону України "Про електроенергетику" до повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у відносинах із суб’єктами електроенергетики належить погодження питань розміщення на підпорядкованій їм території об’єктів електроенергетики, виходячи з інтересів територіальної громади.

Враховуючи вище наведене, просимо Вас:

1.     Заборонити погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій з водосховищами) вздовж ріки Дністер на всій території району.
2.     Звернутися до Івано-Франківської обласної ради:
2.1.         за роз’ясненням з приводу можливого будівництва ГЕС вздовж ріки Дністер;
2.2.         з проханням включити у Програму розвитку туризму в Івано-Франківській області села Городниця Городенківського району.
3.     Звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо питання забезпечення належного контролю за додержанням зазначених законів та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.
4.     Звернутися до адміністрації президента України з питанням заборони ГЕС вздовж ріки Дністер та відміни ухваленої Урядом країни "Програми розвитку вітчизняної гідроенергетики до 2026 року" в частині спорудження Верхньодністровського каскаду ГЕС.


Звернення прийняте на пленарному засіданні девятої сесії Городницької сільської ради сьомого скликання 10 лютого 2017 року


Немає коментарів:

Дописати коментар