понеділок, 13 листопада 2017 р.

Енергоефективність замість субсидій

Свого часу була погоджена маршрутна карта з міжнародними партнерами, НАК «Нафтогаз», Урядом і ВР України (прийняття закону 1730) щодо реструктуризації боргів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за минулі періоди, не нараховуючи на них штрафи і пені протягом 5 років.
Але наразі ці домовленості не виконуються. Я мав розмову з Головою правління НАК «Нафтогаз» щодо термінового оформлення реструктуризації боргів і припинення нарахування штрафів і пені на комунальні підприємства.
Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у рамках Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства», на XV Міжнародній спеціалізованій виставці «КомунТех-2017».
«За минулий опалювальний період, комунальні підприємства спожили газу на рівні 17 млрд гривень. Сплата населення склала 19 млрд гривень. В свою чергу НАК «Нафтогаз України» поточні платежі перераховує як борги за минулі періоди», — підкреслив Зубко.
Він зазначив, що всі учасники ринку мають виконувати свої зобов’язання.
Віце-прем’єр зауважив, що монетизація субсидій для ТКЕ, перехід до прямої оплати пільг і субсидій державою теплопостачальним підприємствам дозволить позбутися клірингових розрахунків.
«Щорічно держава витрачає $3 млрд на соціальну підтримку населення — виплати субсидій. Вони мають стати інвестицією в енергоефективність. З одного боку маємо підтримувати наших громадян, з іншого – ми повинні мотивувати їх до зменшення витрат. Наше спільне завдання на перспективу – запровадження ринку управителів, спільної власності, програм Фонду енергоефективності. Мусимо мотивувати людей зменшувати споживання і відповідно скорочувати власні витрати», — підкреслив урядовець.

Немає коментарів:

Дописати коментар