четвер, 9 листопада 2017 р.

Про монетизацію субсидій



Увалене рішення є дійсно інноваційним, оскільки відміняє механізм клірингових (безгрошових) розрахунків між учасниками ринку теплопостачання,   підприємствам-надавачам послуг спрямовуватимуться живі кошти за субсидіями. Йде у минуле радянська система розрахунків.
Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, коментуючи прийняття відповідної постанови Уряду.
«Ми виводимо з заручників НАК «Нафтогаз» підприємства-постачальників послуг. Адже раніше вони залежали від наявності боргів, що в свою чергу впливало на отримання номінацій на постачання газу та підписання протоколів. Нарешті ця непрозора система, яка вводила касові розриви безпосередньо по можливостям розрахунків за енергоносії, буде зруйнована», - наголосив Геннадій Зубко.
«Це дійсно прямі розрахунки, це відповідальність підприємств ТКЕ щодо звітування. Цей перший крок до переходу на грошові розрахунки для теплопостачальних підприємств дасть можливість в майбутньому впровадити монетизацію субсидій для українських родин. Це також основа для реформування ринків газу, тепла і системи соціальної допомоги населенню», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.
За його словами, це рішення необхідне Україні для інтеграції у європейське енергетичне співтовариство. Команда Мінрегіону разом із колегами зі Світового Банку, МФК, МВФ, ЄС, ЄБРР та Мінфін більше, ніж півроку працювали над вдосконалення монетизації системи субсидій. Згідно розробленої Мінрегіоном Концепції, реформування сектору теплопостачання та монетизація субсидій є основою інвестиційної привабливості та відновлення інфраструктури теплопостачання по всій країні
Геннадій Зубко повідомив: «Для підприємств-надавачів послуг монетизація вводиться в дію з 1 січня 2018 року. Таким чином у нас є час аби підготуватися до запуску цього механізму. Ми розраховуємо, що це дасть додаткову можливість фінансово підсилити тепло-, водопостачальні і комунальні підприємства і зробити крок до введення грошових розрахунків з державою, а не протоколи, які ходять по колу між 5 суб’єктами ринку».
Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Немає коментарів:

Дописати коментар