середу, 13 грудня 2017 р.

Європа ляже під Росію?

Дуже ймовірно, що у наступному році з Росії знімуть санкції. І ось вам технологія.
Кремль шантажує Раду Європи погрозами вийти із організації та відмовляється сплачувати внесок в бюджет, допоки йому не повернуть право голосу в ПАРЄ. Завтра політичний комітет ПАРЄ, серед іншого, буде розглядати питання “відновлення діалогу з Росією”. Звичайно, що представники російської делегації запрошені. А до цього Росія та її союзники провели величезну дипломатичну роботу.

Із часів окупації Криму Росія не виконала жодної вимоги Ради Європи. І все-одно має реальний шанс тріумфально повернутися в ПАРЄ вже у січні наступного року.
Якщо це станеться, то ми отримаємо перше значне послаблення санкцій проти Росії за введення війни проти України. Війни, в якій майже кожного дня продовжують гинути люди та більше п’яти з половиною мільйонів людей змушені жити в умовах окупації.
Ну і можливу подальшу ланцюгову реакцію.
Виникають логічні питання:
- якщо обмеження проти Росії були введені за грубі порушення нею міжнародного права, і ці порушення досі тривають, то яка підстава для зняття цих обмежень?
- якщо Росії можна показово не виконувати вимоги Ради Європи, то тоді у чому сенс прийняття документів Ради Європи?
- якщо Рада Європи вибірково надасть Росії право не виконувати вимоги Ради Європи, то чи означає це, що й іншим країнам-учасницям дозволена така поведінка?
- якщо ми втратимо Раду Європи як міждержавну організацію, яка дбає про підтримання цінностей прав людини, верховенства права та демократії, то тоді в чому потреба діяльності цієї організації в умовах існування інших регіональних ініціатив та акторів?
Більше 40 українських громадських організацій поставили їх у відкритому зверненні до Ради Європи:
https://www.ukrinform.ua/…/2363378-ukrainski-gromadski-orga…
Ольга Гриб (Gryb Olha), сестра викраденого російськими спецслужбами 19-річного Павла, нагадала про обов’язок Ради Європи не розмінювати цінності верховенства права, прав людини та демократії:
http://www.pravda.com.ua/columns/2017/12/13/7165360/
Меджліс кримськотатарського народу в умовах постійного переслідування кримських татар в окупованому Криму теж оприлюднив свою позицію:
https://www.facebook.com/dogrujol/posts/1470620719699744
Ціла низка аналітичних центрів Європи закликали Раду Європи не перетворитися у черговий військовий трофей Росії:
А ви теж можете допомогти та написати про те, що думаєте із хештегом #SaveCouncilEurope, щоб “брудні справи не робилися у темряві”, або хоча б перепостити цей пост.
Olexandra Matviychuk

Немає коментарів:

Дописати коментар