вівторок, 12 грудня 2017 р.

Розмова про кримських татар

Програма ім. Фулбрайта в Україні запрошує на розмову про книжку «Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії» за участю автора, експерта та дослідниці Інституту демократії імені Пилипа Орлика, члена правління Кримського експертного центру, доктора біологічних наук, Наталі Беліцер. 

Захід відбудеться у четвер, 14 грудня, о 18:30 в офісі Програми ім. Фулбрайта (вул. Еспланадна, 20, оф. 904).

Наталія Беліцер. Сфера її громадських та дослідницьких інтересів стосується міжетнічних відносин, прав меншин та корінних народів, етнополітичних конфліктів та ролі громадянського суспільства у їх попередженні. Має значний досвід громадської, зокрема, правозахисної, діяльності; у 90-х роках була співголовою Українського комітету "Гельсінкі-90" та української філії міжнародної організації Гельсінська Громадська Асамблея. Автор низки публікацій з означених питань, співатор колективних монографій.  Член низки професійних мереж та асоціацій, зокрема, Громадської Експертної  Ради, Коаліції проти дискримінації, Української експертної ради Чорноморської миротворчої мережі, Східно-європейської мережі Глобального партнерства запобігання збройних конфліктів тощо.  У 2017 році була членом експертної підгрупи і Робочої групи Конституційної комісії, яка виробляла пропозиції щодо змін у розділі Х (Автономна Республіка Крим) чинної Конституції України.
 
Наталя Беліцер. Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії. ДП «Газетно-журнальне видавництво», Київ, 2017, 120 стор.
 
Написання такого посібника зумовлене необхідністю поширення в українському суспільстві адекватних базових уявлень про те, що таке «корінні народи», чим вони відрізняються від різних категорій меншин і якими є їхні права відповідно до норм сучасного міжнародного та національного права.
 
Актуальність і важливість цієї теми в Україні не була усвідомлена протягом усіх років, що минули після початку масового повернення кримських татар на історичну Батьківщину з місць заслання наприкінці 80-х років минулого століття (незважаючи на те, що Конституція України 1996 року містить згадки про корінні народи України).
 
Ситуація змінилася лише у 2014 році вже після окупації і незаконної анексії Криму. Постановою Верховної Ради України від 20 березня 2014 року кримських татар було нарешті визнано корінним народом нашої держави, а Курултай і  Меджліс – його вищими репрезентативними органами.


Видання розраховано на представників органів законодавчої та виконавчої влади України, членів центрального, регіональних і місцевих Меджлісів, громадських активістів, представників ЗМІ, вітчизняних та зарубіжних експертів і науковців, а також викладачів і студентів вищих навчальних закладів.

Мова зустрічі – українськаЗареєструватися на зустріч можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар