четвер, 1 березня 2018 р.

Децентралізація відкриває нові можливості для інвесторів

Реформа децентралізації сьогодні дає чіткий позитивний сигнал інвестору. Адже це нова державна політика регіонального розвитку і водночас кардинальна зміна системи управління в державі. З реформою ми відійшли від радянського ставлення до населеного пункту, і тепер центром є громади й люди, які змінились ментально, які розвиваються, прагнуть залучати інвестиції і жити за демократичними європейськими принципами управління. Ми хочемо побудувати в нашій країні абсолютно рівні умови для бізнесу. Про це під час 14 щорічної інвестиційної конференції Dragon Capital заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні, в Україні сформовано 722 об’єднані громади. Це не просто нові територіальні одиниці. ОТГ — це точки економічного зростання з новим якісним менеджментом і ресурсами. Лідери громад – це менеджери, які зацікавлені в залученні іноземних інвестицій, а це в першу чергу сплата податків, наповнення місцевих бюджетів і створення інфраструктурних проектів. Тому інвесторам та громадам потрібно напрацьовувати і впроваджувати спільні інвестиційні маршрутні карти – повноваження, фінанси і ресурси для цього є», — зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що наразі фінансових можливостей на місцях більш ніж достатньо. «Минулого року доходи місцевих бюджетів сягнули 192 млрд грн. Частка місцевих бюджетів із трансфертами у зведеному бюджеті України зросла минулого року до 51,2%, у порівнянні з 2014 року (35%) – це колосальне зростання, якого не було ніколи в історії України. Всі ці кошти, які є сьогодні на місцях, мають працювати на єдину мету: підвищення індексу розвитку регіонального людського потенціалу (здоров’я, довголіття, доступ до медицини, освіти, комфортний життєвий простір) та індексу конкурентоспроможності регіону (економіка, інвестиції, розвиток бізнесу). Саме за двома цими індикаторами ми сьогодні оцінюємо розвиток регіонів» — сказав Геннадій Зубко.

Немає коментарів:

Дописати коментар