середу, 14 березня 2018 р.

"Сила людей" про ліквідацію спрощеної системи оподаткування

Заява політичної партії «Сила Людей» щодо спроби ліквідації спрощеної системи оподаткування
Ми, представники політичної партії «Сила Людей», глибоко обурені черговою незграбною спробою фактичного демонтажу спрощеної системи оподаткування. Особливо цинічним є посилання авторів на дослідження, проведені в 2010 році.
Хочемо нагадати авторам законопроекту депутатам від фракції «Блок Петра Порошенка» А. В. Шиньковичу та Г. Л. Чекіті, що саме у 2010 році схожа спроба вже була в сучасній історії Україна, та закінчилася вона так званим «Податковим Майданом»,
під тиском якого уряд Азарова полишив спроби згортання спрощеної системи оподаткування.
Проаналізувавши аргументи авторів, ми бачимо повну відсутність фактичних статистичних даних, які б підтверджували висновки розробників законопроекту. З пояснювальної записки так і не зрозуміло, чим саме завинили перед державою платники 3-ї групи, які є платниками ПДВ. Також незрозумілою є норма для підприємців 2-ї групи щодо максимального розміру торгівельної площі в 20 м², який дозволяє ще лишатися платником єдиного податку. Депутати для прикладу самі наводять обсяги виручки мікробізнесу в сусідніх країнах, де існує спрощена система оподаткування, у межах 250000 євро (це майже 8 млн грн) і відразу ж пропонують скасувати цю систему для групи підприємців з обсягом виручки до 5 млн грн. Не забувають автори і про введення додаткових штрафів, довідок та перевірок, що, безумовно, аж ніяк не сприятиме полегшенню ведення бізнесу, покращенню інвестиційного клімату, не є запозиченням найкращих європейських практик. Розробники не пропонують застосувати прогресивні електронні методи збору податків, безпосередньо через банківську систему, надавши банкам функції податкових агентів, та зробивши особисту звітність платника податків перед фіскальними органами просто недоцільною. Автори законопроекту бачать панацею лише в тотальному введенні РРО, бо вважають ведення паперової «книги доходів та витрат» несвоєчасним, але при цьому не пропонують скасування цього рудимента податкової звітності.
Замість того, аби дійсно створити просту та ефективну податкову систему, зробити кроки до цілком автоматичного нарахування та збору податків, ми бачимо чергову спробу вирішити всі економічні питання заборонами та штрафами, а майже 1,5 млн підприємців оголосити податковими шахраями.
Такі «законотворчі» потуги показують, що в депутатів від фракції «Блок Петра Порошенка» А. В. Шиньковича та Г. Л. Чекіти абсолютно відсутнє бачення справжньої економічної ситуації в країні.
Можливе прийняття цього законопроекту буде мати негативні наслідки для економіки держави, зокрема збільшення тіньової економіки, збільшення соціальних виплат, збільшення соціальної напруги, збільшення трудової міграції, зростання корупції.
Закликаємо народних депутатів дослухатися наших вимог та відкликати законопроект № 8089.

Немає коментарів:

Дописати коментар