пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Буде Комісія для пошуку зниклих безвісти під час війни

Понад 1500 осіб зникли безвісти за час військового конфлікту в Україні. Такими є дані Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Крім того, залишаються близько тисячі неідентифікованих тіл людей, які вже поховані або досі перебувають у моргах. Для пошуку зниклих в Україні створять спеціальний орган — Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Це одна з переваг Закону “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”, про який йшлося під час прес-конференції “Зниклі безвісти під час війни: як Україні їх відшукати?”.


Комісію, як повідомила Ірина Геращенконародна депутатка України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областяхмають створити до листопада цього року.

Вона зауважила, що наразі за інформацією Генштабу ЗСУ, зниклими вважають 84 військових. Загалом в списку, на який посилається депутатка, містяться 294 особи, враховуючи цивільних. За минулий, 2017, рік ідентифікувати вдалось 71 людину.  Окрім цього, як розказала депутатка, в лютому 2018 року українська сторона передала Росії тіла двох загиблих, які були ідентифіковані та яких впізнали родичі.

«У питанні пошуку зниклих безвісти варто усвідомлювати, що час працює проти нас. З плином місяців та років зникають свідки, докази. Проте для держави важливим є знайти кожного зниклого, дізнатися його долю та вшанувати пам'ять. А також – зробити все можливе для підтримки родин зниклих безвісти. Утім, ще більше від пошуків нас віддаляє деструктивна позиція Росії, яка продовжує стверджувати, що російських військових на Донбасі немає»,  — зауважила Ірина Геращенко.

Утім, за словами Олександри Дворецької, виконавчої директорки "Восток-SOS", наразі відсутня узгоджена державна статистика стосовно кількості осіб, що зникли безвісти за час військового конфлікту в Україні.

“Ініційовані законодавчі зміни, які Парламент підтримав в серпні 2018 року, є важливими. Але для ефективного розшуку людей тільки законів недостатньо. Важливим елементом є міжвідомча координація, парламентський контроль та залучення національних та міжнародних організацій”, — сказала Олександра Дворецька.

Експертка зазначила, що Закон містить низку прогресивних інструментів забезпечення такої міжвідомчої координації, які вже працюють чи працювали в інших країнах (Колумбія, Боснія і Герцеговина, Сербія та інші).

Об’єднати державні органи та недержавні організації задля розшуку зниклих безвісти за особливих обставин в Україні має Комісія. Обов’язок щодо її створення покладено на Кабінет Міністрів.

“Ми вже звернулися до Прем’єр-міністра з проханням провести координаційну зустріч із залученням представників Секретаріату Кабінету Міністрів, профільних міністерств, представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста та громадських організацій для обговорення подальшої співпраці”, — повідомила Альона Луньова, менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини.

Експертка наголосила на тому, що Закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти” містить низку норм, які покликані забезпечити належну та ефективну систему розшуку зниклих.

Так, серед переваг Закону вона зазначила те, що непрацездатні члени сім’ї зниклих безвісти отримуватимуть соціальну допомогу. Водночас причетних до скоєння злочинів насильницьких зникнень притягнуть до кримінальної відповідальності відповідно до нової статті Кримінального кодексу — 146-1.

Геннадій Щербак, керівник громадської організації “Мирний Берег”, важливим нововведенням вважає створення та забезпечення діяльності Реєстру осіб, що зникли безвісти за особливих обставин.

"Збір інформації, яка дозволяє ідентифікувати зниклу особу, є необхідним елементом побудови ефективної системи розшуку людей. Наповнення Реєстру достовірною інформацією дозволить підвищити ефективність розшуку тих, хто зник безвісти під час конфлікту. Крім того, це передумова отримання надійної інформації стосовно кількості зниклих”,  запевнив він

Експерт висловив своє розчарування тим, як українські слідчі працюють над пошуком безвісти зниклих в умовах, коли у них є законодавчі можливості ефективно розслідувати такі злочини. 

На його думку, без встановлення адекватної відповідальності посадових осіб за відсутність ефективних розслідувань зникнень, зокрема насильницьких, збір інформації не призведе до позитивного результату. Навіть за умови створення досконалого механізму відповідно до міжнародних стандартів.


До листа долучаємо тематичну інфографіку. 
Фотографії за посиланням (автор Микола Мирний, Центр інформації про права людини)https://www.dropbox.com/sh/3zer7l2vdetu7nl/AAC2_-iMIQwb5E0NSviqmLexa/Untitled%20Export?dl=0&subfolder_nav_tracking=1 

З повагою, Центр інформації про права людини 

Немає коментарів:

Дописати коментар