середу, 17 квітня 2013 р.

БОРЩІВСЬКА НАРОДНА СОРОЧКА

18 квітня о 14:00 в Борщівському обласному краєзнавчому музеї (Тернопільська обл., м. Борщів вул. Шевченка, 9), відбудеться презентація книги Людмили та Олексія Покусінських «БОРЩІВСЬКА НАРОДНА СОРОЧКА».

Фактично книжка є підручником з борщівської вишивки, технологію якої вважали вже втраченою, оскільки майже півстоліття борщівська традиція вишивки не використовується майстрами вповні. Книга розповідає про матеріали, крій, техніку шиття, які використовувались борщівськими майстрами. У книзі зображені та схематизовані десятки сорочок з колекції Борщівського крайознавчого музею.


На презентації автори передадуть 60 книжок в дар бібліотекам усім бібліотекам Борщівського району, для того щоб кожен бажаючий міг скористатися книгою. Власне бажання відродити борщівську вишивку на Борщівщині підштовхнуло до роботи над цією книгою.

Автори - викладачі Придністровсього університету, випускники Львівського державного інституту прикладного і декоративного і родом з України, дивуть у м. Рибниця, Придністров*я, виховують двох синів

Наукову працю та дослідження, які лягли в основу книги писали 5 років. У процесі роботи автори удосконалили метод паспортизації сорочок, тобто метод, який дозволяє відтворити унікальні борщівські сорочки.

Презентацію вестиме директор музею Сохацький Михайло Петрович
Автори за допомогою мультимедійної програми детально розкажуть про ідею і ціль створення книги, а також її структуру, особливість технологічних розділів, унікальний спосіб паспортизації музейної колекції та інше.

Презентацію доповнить невеличкий концерт.
На презентацію запрошені: влада міста та району, місцеві ЗМІ, майстри вишивки, міська інтелігенція та всі зацікавлені. Присутні на закладі, в переважній більшості, будуть одягнені в національну одежу, що створить додатковий тематичний настрій.
В стінах музею, спеціально до презентації підготована експозиція борщівських сорочок.

1 коментар:

  1. Книга неперевершена, давно не зустрічала таких шедеврів, в книзі багато схем борщівських вишиванок, я почала вже вишивати для себе одну вишиваночку. Цю книгу купувала в інтернеті, ось тут - http://krestik.kiev.ua/blog/sekrety-borshchevskoy-vyshivanki

    ВідповістиВидалити