вівторок, 14 червня 2016 р.

Відважна Олександра

В 2017 році Посольство Сполучених штатів Америки в Україні започаткувало особливу нагороду – "Відважна жінка". Її вручатимуть раз у рік одній українці.
31-го березня першою цю премію отримала 33-річна Олександра Матвійчук –правозахисниця, голова організації "Центр громадянських свобод" та координатор громадської ініціативи "Євромайдан SOS".На початку 2016-го Матвійчук також стала першою в світі, хто отримав щойно засновану премію від низки делегацій ОБСЄ "Democracy Defender Award" – за винятковий внесок в просуванні демократії і захисті прав людини. Наступного року премію здобув росіянин.
Очолюваний Матвійчук "Центр громадянських свобод" також став єдиною українською організацією, кому в 2015-му вручили норвезьку нагороду "За права людини і демократію".

Олександра каже, що всі нагороди для неї були несподіваними – самостійно вона нікуди не подавалась. За її словами, така увага саме до українських правозахисників з'явилася після Євромайдану, який називають найбільшим в регіоні зібранням правозахисного характеру.

"У сфері, де я працюю, нагороди вручають у двох випадках. Перший – ти сидиш у в'язниці за свою правозахисну діяльність, і до твоєї справи треба привернути міжнародну увагу. Другий – це вияв солідарності до громадянського суспільства в конкретній країні, яка бореться за права людини", – пояснює Матвійчук.

Детальніше про Олександру Матвійчук у публікації "Української правди"

Немає коментарів:

Дописати коментар