неділю, 9 червня 2019 р.

Програмою «теплі кредити» скористалися майже 600 тис родин


За час роботи програми «теплі кредити» нею скористалися майже 600 тисяч родин. Паралельно їй працює 140 муніципальних програм, що забезпечують від 10% до 30% співфінансування енергозберігаючих заходів, а також програма IQЕnergy, яку фінансує Європейський банк реконструкції і розвитку. Її учасники можуть отримати компенсацію 35% вартості товарів і матеріалів, які вони використовували для утеплення і модернізації житла. Про це розповів у статті «Кінець епохи енергомарнотратства» журналу «Фокус» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Такі програми — важлива складова боротьби за оптимізацію енерговитрат, але системний підхід до вирішення цього питання вони не забезпечують. В результаті держава не може оцінити — яка економія, отримана на виході. Запуск роботи Фонду енергоефективності забезпечить зовсім інший рівень здійснення енергомодернізації житла. Він є ключовим інструментом для успішної реалізації реформи енергоефективності в країні», — зазначив Геннадій Зубко.

Фонд буде надавати не тільки кошти, а й технічні рішення для тепломодернізації. Програма «теплі кредити» поряд з більш дрібними проектами буде підтримувати приватний сектор, а клієнтами Фонду енергоефективності, який охопить масштабні проекти теплової модернізації, стануть багатоповерхові будинки, точніше — ОСББ. Для 15 з них вже стартували пілотні проекти, які дозволять протестувати процедури для всіх учасників процесу — Фонду, банків і ОСББ. Їх загальне фінансування становить близько 40 млн грн. Він наголосив, що у перспективі Фонд зможе обробляти від 3 000 заявок на рік і навіть більше.

Також Віце-прем’єр-міністр розповів, що модель роботи Фонду, всі його процедури, операційна діяльність, програми і продукти розроблені за участю представників Європейського союзу і уряду Німеччини. Керувати ним буде IFC (Міжнародна фінансова корпорація). Це забезпечить високі стандарти управління Фондом, максимальну прозорість і ефективність його діяльності та унеможливить ймовірність найменших корупційних ризиків.

Фонд буде не тільки фінансувати, надавати технічні рішення і підтримувати їх впровадження, а й моніторитиме подальше споживання енергії в будинках. «Нам важливо проаналізувати, наскільки якісно був проведений енергоаудит будівлі, який був запропонований проект, скільки було витрачено грошей на його реалізацію і як швидко вони окупилися завдяки отриманій економії енергоресурсів. У Європі практика видачі енергетичного сертифіката на будинок існує вже близько 40 років. І жодна угода купівлі-продажу житла в європейських країнах не проводиться без такого документа. В Україні почали це робити тільки в минулому році. Перші видані 150 енергетичних сертифікатів будівель показали, що вітчизняний житловий сектор знаходиться на самій нижній сходинці розвитку енергоефективності», — підкреслив урядовець.

Нагадаємо, у минулому році у Фонд з Держбюджету надійшло 1,5 мільярда гривень. Ще 100 мільйонів євро на рахунок Мультидонорського трастового фонду надійшло від ЄС та Німеччини. Це кошти для грантового співфінансування разом з Фондом. Розмір основної частини гранту для пакету А «Легкий» — 40% від вартості енергоефективних заходів, для пакету В «Комплексний» — 50%. Усі 300 перших проектів отримають додатковий грант у сумі 20%. Також розглядається можливість виділення ще 20% від вартості всього проекту для ОСББ, у яких більше половини — одержувачі субсидій.



Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Немає коментарів:

Дописати коментар