четвер, 12 квітня 2012 р.

КОЛИ В УКРАЇНІ З’ЯВЛЯТЬСЯ МІСЦЕВІ РЕФЕРЕНДУМИ?


КОЛИ В УКРАЇНІ З’ЯВЛЯТЬСЯ МІСЦЕВІ РЕФЕРЕНДУМИ? СТАРТ ПРОЕКТУ «РЕФОРМА ІНСТИТУТУ МІСЦЕВОГО РЕФЕРЕНДУМУ: УЧАСТЬ ГРОМАДЯН В УРЯДУВАННІ»

За 20 років незалежності в Україні відбулося понад 150 місцевих референдумів (на 135 з яких були ухвалені конкретні рішення). І це з урахуванням того, що закон «Про всеукраїнський та місцевий референдуми» сьогодні фактично не дає змоги реально використовувати даний інструмент прямої демократії. Переважна більшість референдумів відбувалась в 90-х роках, зараз же профільний закон юридично та морально застарів. Місцеві референдуми часто не проходять навіть стадії ініціювання внаслідок надмірної регуляції - якщо ініціатива суперечить інтересам місцевої влади, то референдум просто не відбувається. Разом з тим, в українському суспільстві існує значний запит на дієві місцеві референдуми.


Лабораторія законодавчих ініціатив разом з партнерами та за сприяння Фонду "Східна Європа" в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), який виконує “Pact в Україні” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), започаткували проект «Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні», у результаті якого будуть підготовлені Зведені рекомендації до законопроекту №7082 «Про місцевий референдум».

Немає коментарів:

Дописати коментар