вівторок, 26 лютого 2013 р.

Особисте голосування у місцевих радах


ВГО "Рух добровольців "Простір свободи"" започаткував всеукраїнський проект "За персоналізацію голосувань у радах". Його перша презентація пройшла у Тернополі 25 лютого 2013 року. Координатор проекту Святослав Грабовський ознайомив присутніх з позицією руху щодо цього питання.
Теоретично кожен громадянин має право отримувати інформацію про голосування депутатів у радах, а самі голосування здебільшого є відкритими.
На практиці ж у протоколах голосувань записана лише кількість депутатів, що голосували «за», «проти», «утримались» чи не голосували за те чи інше рішення. Дані про те, як голосував кожен депутат за кожне рішення у більшості місцевих рад не відображаються ні в протоколах, ні на сайтах чи в друкованих виданнях, а в більшості випадків їх неможливо отримати навіть за інформаційними запитами, оскільки ці дані просто не фіксуються і не зберігаються.
Такий стан справ перетворює відкриті голосування на фікцію, не дає виборцям контролювати дії свого депутата, у т.ч. під час голосування за резонансні майнові, земельні, фінансові питання. Депутати уникають персональної відповідальності за свої дії, що не дозволяє суспільство об’єктивно оцінювати їхню діяльність як упродовж усієї каденції, так і під час виборів.
Тобто ситуація на місцевому рівні значно гірша, ніж у Верховній Раді, де, незважаючи на серйозну проблему «кнопкодавства» (голосування картками відсутніх депутатів), все ж доступні поіменні результати усіх відкритих голосувань.
Ця проблема має не стільки технічні, скільки політичні причини. Адже навіть у багатьох обласних та міських радах, де голосування здійснюється кнопками за допомогою електронної системи, а отже дані легко можна зберігати і оприлюднювати, інформація про персональні голосування депутатів недоступна для громадськості. Винятки, коли рада оприлюднює поіменні підсумки всіх відкритих голосувань на сайті, лише підтверджують, що не існує жодних технічних перепон для персоналізації голосувань принаймні на рівні обласних, міських та районних рад. 

На переконання громадської ініціативи «Персоналізація голосувань у місцевих радах», започаткованої рухом «Простір свободи» зусилля небайдужих громадян зможуть зробити доступними поіменні підсумки голосувань у місцевих радах.

Вирішувати проблему можна двома шляхами.
По-перше, через внесення до Верховної Ради проекту змін до закону «Про місцеве самоврядування», який зобов’язав би всі ради зберігати і оприлюднювати поіменні підсумки всіх голосувань (окрім таємних).
По-друге, не чекаючи розгляду й прийняття згаданого законопроекту, домагатися змін до регламентів і практики діяльності місцевих рад.

Насамперед збираються добитися персоналізації голосувань в обласних радах і міських радах обласних центрів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар