понеділок, 5 жовтня 2015 р.

Сільських і селищних голів обиратимуть відносною більшістю голосів


25-27 вересня ц. р. за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні Тернопільське творче молодіжне об’єднання «Нівроку» спільно з інформаційним центром «Майдан Моніторинг» провело семінар для громадських спостерігачів та тернопільських районних координаторів просвітницьких кампаній на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року.

Під час семінару юрист Ольга Мазаєва ознайомила присутніх із Законом України «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року. Організацію та проведення голосування безпосередньо на виборчих дільницях забезпечуватимуть дільничні виборчі комісії. ДВК утворюється у складі: для малих дільниць — 10-14 осіб, для середніх — 12-16 осіб, для великих — 14-18 осіб. Ольга Мазаєва зазначила, що недоліком закону про місцеві вибори є те, що в ньому не прописано, яким чином визначається розмір дільниці. Термін формування територіальних виборчих комісій збільшено з 3 до 5 днів.    
Враховуючи територіальну організацію місцевих виборів 25 жовтня, виборець отримає одразу декілька бюлетенів. Жителі Тернополя матимуть окремі бюлетені для виборів міського голови, депутатів міської ради, депутатів обласної ради. Жителі районних центрів, сіл і селищ — для виборів сільського/селищного голови, депутатів сільської/селищної ради, депутатів районної і обласної рад. У виборчому бюлетені спочатку буде зазначена повна назва місцевої організації партії, потім прізвище лідера списку, прізвище кандидата в депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом.
Вибори депутатів обласних, міських і районних рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою за відкритими списками місцевих організацій партій. До рад пройдуть партії, які отримають 5% і більше голосів виборців. Визначення виборчої квоти для розподілу депутатських мандатів обчислюватиметься шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партії, що отримали більше 5% голосів виборців, на число кількості депутатських мандатів у цьому багатомандатному виборчому окрузі. Кандидати в депутати у виборчому списку від місцевої організації партії, яка подолала прохідний бар’єр, розташовуватимуться в порядку зменшення відсотка голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партії у територіальних виборчих округах, за якими були закріплені кандидати. Відсоток підтримки вираховується від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні в цьому окрузі.
Вибори депутатів сільських і селищних рад відбудуться за мажоритарною виборчою системою. Вибори сільських, селищних, міських голів (де менше 90 тисяч виборців) — за мажоритарною системою відносної більшості, вибори міського голови в містах із кількістю виборців більше 90 тисяч — за мажоритарною системою відносної більшості. Висування осіб на зазначені посади здійснюватиметься як партіями, так і шляхом самовисування.
Законом України «Про місцеві вибори» передбачена можливість одночасного подання кандидатури на посаду сільського, селищного чи міського голови та кандидатури в депутати обласних, районних, міських, районних у містах рад. Однак таке висування має здійснити місцева організація лише однієї політичної сили. Одна і та ж особа не може бути одночасно висунута кандидатом у депутати двох різних місцевих рад, водночас кандидатом у депутати сільської чи селищної ради і кандидатом на посаду сільського, селищного або міського голови.
Документ, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця, на місцевих виборах — паспорт громадянина України, для осіб, які нещодавно отримали громадянство України, — тимчасове посвідчення громадянина України. Права голосу на місцевих виборах не матимуть військовослужбовці строкової служби; громадяни України, які проживають за кордоном або за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі;  особи, визнані судом недієздатними.
Під час семінару розглянули також питання комунікації координаторів просвітницьких кампаній на місцевих виборах 2015 року, координації співпраці з моніторинговими групами і спостерігачами, інформаційної безпеки в інтернет-сервісах соціальних мереж під час проведення виборів.  

— Найпоширенішою формою народовладдя є вибори, — зазначив виконавчий директор інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Володимир Ханас. — Вибір кожного громадянина має бути усвідомленим. Саме тому спільно з творчим молодіжним обєднанням «Нівроку» проводимо заходи, під час яких пояснюємо зміни у виборчому законодавстві, інформуємо виборців. Місцеві вибори мають бути чесними і прозорими. З цією метою проводимо моніторинг порушення виборчого процесу, готуємо спостерігачів. Найближчим часом плануємо провести в кожному районі Тернопільщини просвітницькі заходи для виборців щодо місцевих виборів 25 жовтня, тренінги для учасників мобільних груп, до яких увійдуть громадські активісти і журналісти.  
Андрій ОМЕЛЬНИЦЬКИЙ. "Подільське слово" №39(5143) від 2 жовтня 2015 р.  

Немає коментарів:

Дописати коментар