суботу, 6 липня 2019 р.

Дерева порятують світ

Поєднавши наземні спостереження із супутниковими знімками вчені виявили, що дерев у світі існує насправді в декілька разів більше, ніж вважали.
Порахувати, скільки у світі існує дерев, – це, на перший погляд, таке ж нездійсненне завдання, як і визначити, скільки зірок на небі. А втім, об’єднавши два підходи, міжнародна команда дослідників дійшла висновку, що їх усього існує десь біля 3 трлн. 100 млрд. Кожного року з них вирубують приблизно 15 млрд. А загалом, за припущенням науковців, з часу початку сільськогосподарської діяльності людини 12,000 років тому кількість дерев у світі зменшилась на 46%.
«Масштаби людського впливу вражають», – стверджує еколог з Голландського екологічного інституту у м. Веґенінґен Томас Кровтер. «Ми припускали, що людська діяльність – це один з ключових факторів, що визначає кількість дерев, але не припускали, що його роль аж така велика».
Попередньо кількість дерев у світі оцінювали приблизно у 400 млрд., виходячи із супутникови даних. Хоча супутникові дані можуть розповісти багато чого про властивості лісів, їм, однак, не доступна така точність, якої може досягнути людина, безпосередньо рахуючи стовбури. 
Кровтер та його колеги поєднали ці підходи. Спершу вони створили статистичну вибірку для усіх континентів, окрім Антарктиди, що охоплює сумарну площу 430,000 гектарів. Ці підрахунки дозволили покращити інформацію із супутникових знімків. Згодом їх застосували для отримання приблизної оцінки густини ділянок, яким бракує хорошої наземної інвентаризації. Наприклад, дані наземного спостереження за лісами в Канаді та північній Європі використали, щоб оцінити такі самі ділянки у віддалених регіонах Росії.
«Те, що ми встановили, що існує більше дерев, ніж вважали, зовсім не означає, що ми відкрили нові ліси. – каже Кровтер. – Радше ми додали новий шар інформації, що дозволив переоцінити попередні дані».
Найбільша густина дерев з розрахунку кількості стовбурів на гектар була виявлена у тайгових лісах Північної Америки, Росії та Скандинавії. Загалом в тайзі існує близько 750 млрд. дерев або 24% від загальної кількості дерев у світі. В тропічних та субтропічних лісах загалом росте 1,3 трлн. або 43% від загальної кількості. 
Ці цифри ставлять важливі наукові питання про те, як розвиваються та де репрезентовані конкретні типи лісів, – стверджує біохімік з Інституту біогеохімії ім. Макса Планка у Єні (Німеччина) Сюзан Трамбор. За її словами, «кількість дерев – це лише одна частина рівняння з багатьма невідомими, адже дерево в тундрі – це не те саме, що дерево в тропічному лісі». 
Дослідження має вагоме практичне значення, адже дозволяє менеджерам ресурсів оцінити економічні вигоди від лісів з погляду очищення ґрунтових вод, збереження ґрунтів тощо, – вважає еколог Бекі Чаплін-Крамер зі Стенфордського університету.
Автори дослідження, своєю чергою, попереджують, що отримані дані не змінюють уявлення про обсяги поглинання вуглекислого газу чи вирубки лісів. «Ми далекі від того, щоб стверджувати, що все добре», – каже Т. Кровтер. Його результати є радше песимістичними, адже вказують, що в окремих регіонах планети, зокрема з теплим та вологим кліматом, де ліси могли б буяти, їх насправді залишилося менше, ніж очікували. 
Rachel Ehrenberg


Nature, 2/09/2015


Немає коментарів:

Дописати коментар