понеділок, 29 березня 2021 р.

Про Китай і санкції

Ще одне підтвердження, що санкції не можуть замінити комплексну стратегію по Росії. Санкції мають бути тільки одним її елементів. А стратегії у Заходу як не було у 2014 році, так досі нема, і навіть «не чешеться».
В Україні теж полюбляють, щоб не сталося кричати «санкції!». Якщо ти знаєш тільки про існування молотка, то навіть годинникові механізми будеш лагодити цим інструментом.
А тепер про що ця новина. Китай відкриває новий канал фінансового потоку для Росії у вигляді оплати наземного транзиту товарів по транссибірській магістралі. Це потенційно мільярди доларів нових доходів. Дехто навіть обережно сподівається, що з часом це перевищить доходи від енергоносіїв. Це давня мрія Путіна, але Китай досі продовжував експорт контейнерами по морю.
Можна говорити про ефект Ever Given. Але це санкції розтопили лід напередодні нової «холодної війни».
Це перші сигнали нового розділеного світу, в якому Росія зближується із Китаєм. І то не на рівних, як малює російська пропаганда. А радше як Табакі, який тулиться до ніг Шерхана.
А нам нема чого радіти. Цей новий світ ще більш нестійкий та небезпечний для прикордонних зон цивілізаційних розломів – Тайваню, Південної Кореї, України …

Немає коментарів:

Дописати коментар