суботу, 6 липня 2013 р.

Громадськість Тернопільщини вимагає відновлення законності в області

Політична криза в Тернопільській області
 спровокована з київських кабінетів урядовців.

03 липня 2013 року в приміщенні Тернопільської обласної ради відбулося засідання громадської ради, що об’єднує представників понад 60 громадських організацій різного спрямування.

Ключовим питанням розгляду стало обговорення кризової ситуації, що склалася в Тернопільській обласній раді через блокування членами Тернопільської обласної виборчої комісії оголошення повноважень депутатів замість тих, що вибули.      

            Перед присутніми виступили представники Тернопільської обласної ради,  голова Тернопільської обласної виборчої комісії Микола Крук та голова комісії з питань законності та правової політики Леонід Бицюра.
Детальний аналіз ситуації засвідчив, що політична криза в області створена штучно внаслідок недотримання владними структурами ряду найважливіших положень Конституції України, Законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.  
         Внаслідок невиконання членами Тернопільської обласної виборчої комісії від Комуністичної партії, Партії Регіонів та Народної партії вимог законодавства та рішень судів, постанови Центральної виборчої комісії, депутатські повноваження не можуть набути 19 депутатів Тернопільської обласної ради.
Таким чином, Тернопільська обласна рада не спроможна здійснювати повноваження, передбачені пунктами 6, 7, 8, 9, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 28 частини першої статті 43 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні. Заблоковано розгляд депутатських запитів, не затверджено плану роботи ради, програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2013 рік, не розглянуто проектів 16 обласних цільових програм та проектів змін до 3 діючих програм, не затверджено обласний бюджет на 2013 рік, не затверджено розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги, не ухвалено 53 рішення з питань, що стосуються управліннями об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області стосовно кадрових призначень, операцій з майном (списання, передача з балансу на баланс), не розглянуто 12 проектів рішень щодо надання дозволів на отримання гірничих відводів та 3 спеціальних дозволів на користування надрами, 7 проектів рішень щодо розмежування земель і т. ін.
«Ми можемо з впевненістю стверджувати, що політична криза в Тернопільській області спровокована з київських кабінетів урядовців. Безпрецедентне нехтування нормами законодавства, 12-ти рішень судів, постанови Центральної виборчої комісії, здійснюється не просто за мовчазної згоди, а за прямими вказівками найвищих керівників держави. Більше двох років минуло від часу, коли суди своїми рішеннями визнали неправомірною бездіяльність обласної виборчої комісії та зобов’язала її замістити вибулих депутатів черговими за виборчим списком. Рішення не виконано. Винних не притягнено до відповідальності. В цьому році, 11 лютого вже постановою ЦВК №28 визнано, що виборча комісія систематично і грубо порушувала законодавство України. Змінено її склад, зобов’язано до 18 лютого закінчити всі процедурні моменти поновлення складу обласної ради. Однак члени комісії від Комуністичної партії, Народної партії та партії регіонів саботували і вимоги закону, і рішення судів та ЦВК. З огляду на ситуацію, 4 березня громадськість області, громадські організації звернулися до вищих державних органів України та європейських структур з проханням втрутитися та припинити беззаконня. 13 березня в Страсбурзі, в Європарламенті, вже говорили про Тернопільську область і оцінювали факти перешкоджання здійснення депутатських повноважень на Тернопіллі на рівні з політичними переслідуваннями Тимошенко, Луценка та Власенка. 29 березня комісія з питань законності Тернопільської обласної ради  звернулась до голів комітетів Верховної Ради України, які в свою чергу направили запити до Генпрокуратури та ЦВК. Триває кримінальне провадження стосовно незаконних дій членів ТВК.
11 квітня відбулася зустріч в м.Києві з очільниками Представництва Європейського Союзу. Проінформовано і Європейський Парламент і Раду Європи.
Ситуацію могла врегулювати Центральна виборча комісія. Але на жаль, починаючи з березня 2013 року вона ігнорує проблему беззаконня Тернопільської обласної виборчої комісії. 24 травня Центральна виборча комісія навіть не спромоглась поставити у порядок денний розгляд тернопільських подій через брак голосів, знову ж таки за рахунок провладних сил.
Та незважаючи на доволі потужний спротив, Тернопільська громада захистить своє конституційне право та вистоїть проти агресії злочинців», - звернувся у своєму виступі до громадськості голова комісії з питань законності та правової політики Тернопільської обласної ради Леонід Бицюра.
За підсумками обговорення, громадська рада визнала політичну кризу в обласній раді штучною і свідомо спровокованою внаслідок невиконання положень Конституції, законів України та вирішила звернутися до керівників найвищих державних органів та політичних партій задля відновлення законного порядку на території Тернопільської області. 

Немає коментарів:

Дописати коментар