середу, 24 липня 2013 р.

У Тернополі відбудеться акція «Переможемо С!»

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Аналогічні заходи пройдуть у  30 містах України

Відбулася прес-конференція організаторів акції у Тернополі. Як повідомив координатор проектів ТМО «Нівроку» Володимир Ханас: «У цей день громадські організації Тернопільщини нагадають владі про сотні хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування, вимагатимуть затвердження  державної програм з протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням необхідних бюджетних коштів та ухвалення уже розробленої обласної програми».


Варто зазначити, що певні заходи розпочнуться ще до 28 липня. Так у Ресурному центрі (ЦДМІ ім. О. Довженка) відкрилась виставка дитячої творчості, а 26 липня всі бажаючі зможуть скористатись гарячою лінією МОЗ 0-800-801-333Голова ТММГО «Файне Місто» Рустам Ергешов відзначив, що у Тернополі  акція розпочнеться о 14 годині з флешмобу на Театральному майдані, котрий організовує молодіжна організація «Файне місто».
Під час заходів бажаючі зможуть абсолютно  безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С у мобільних амбулаторіях, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування, а також почути історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки».
Підтримати вимоги акції можна буде шляхом підписання відкритого листа до Президента України  та керівництва Тернопільської області з вимогою остаточно затвердити обласну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок обласного бюджету для всіх, хто їх потребує. Також про заходи, що в цей день відбудуться в ТЦ «Подоляни» проінформував голова громадської організації «Іскра надії» Олег Мартинюк. Планують взяти участь у акції і представники ГО «Джерела»
Об 16-00 в Арт-барі «Коза» відбудеться брифінг для журналістів.

Довідково:

Кабінет Міністрів України  ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. В  Тернопільській області  відповідна програма також не затверджена, оскільки з часу внесення програми у листопаді 2012 року на розгляд, сесія Тернопільської ради не збиралася.

За розрахунковими даними  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. – вірусом гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.

Всеукраїнська акція 28 липня проводиться в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.
Контактна особа: Володимир Ханас
0962104076


Немає коментарів:

Дописати коментар