вівторок, 30 липня 2013 р.

У Тернополі нагадали про небезпечний вірус гепатиту С

28 липня  у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами у 30 містах України вчергове
відбулись заходи  під спільним гаслом "Переможемо С!".
У цей день міжнародні, всеукраїнські та місцеві громадські організації, сферою інтересу яких є захист прав людини та охорона здоров’я, співпрацюють як між собою, так і з медиками та органами влади з метою підвищення обізнаності населення України щодо поширення, симптомів, методів діагностики та лікування гепатиту С.
У Тернополі такі заходи відбувались вчетверте. - У цей день громадські організації краю вкотре нагадали владі про сотні хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування, вимагали затвердження  держпрограм із протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням необхідних бюджетних коштів та ухвалення вже розробленої обласної програми, проходили експрес-тестування на наявність вірусу гепатиту С - повідомив  під час прес- брифінгу координатор  заходу в Тернополі  Володимир Ханас.

Варто зазначити, що заходи для тернополян розпочались ще 16 липня, коли  тернополяни взяли участь відкритій дискусії на "Майдані" “Чи солодша смерть від лагідного вбивці? “,  23 липня організатори  провели прес-конференцію для ЗМІ. У той же день  у Ресурному центрі (ЦДМІ ім. О. Довженка) відкрилась виставка дитячої творчості, 26 липня всі бажаючі могли скористатись гарячою лінією МОЗ 0-800-801-333
- Акція у Тернополі розпочалася флешмобом на Театральному майдані, - каже голова ТМ МГО "Файне місто" Рустам Ергешов. - Цей захід організувала наша молодіжна організація. Наші волонтери  роздавали інформаційні матеріали, запрошували всіх бажаючих безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С,  одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування, а також почути історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки».
Підтримати вимоги акції, за словами виконавчого директора ТММГО "Файне місто" Василя Томчишина, можна було, підписавши відкритий лист до Президента про виконання його доручення Уряду «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів» та керівництва Тернопільської області - з вимогою остаточно затвердити обласну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних і безпечних ліків за рахунок  бюджету для всіх, хто цього потребує. - Ми зібрали більше 300 підписів, - каже Василь, - і продовжуватимемо збір ще кілька днів. Також до збору підписів можна долучитисяч через Інтернет. Василь Томчишин також відзначив, що "задумка почути історії пацієнтів у форматі "Живої бібліотеки" не цілком вдалася, оскільки було мало бажаючих розповідати сумні особисті історії. Тому  окрема подяка п. Юрію Галенді, котрий незважаючи на спеку і не зовсім добре самопочуття впродовж майже двох годин перебував з нами і спілкувався з усіма, хто виявив зацікавлення."
Під час заходів у Тернополі  сто осіб безкоштовно пройшли експрес-тестування на гепатит С . Як повідомив головний лікар Тернопільського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Володимир Носко: "І цього року під час тестування виявлено позитивні результати. З 52 тестів - чотири виявилось позитивними."   Ще 48 осіб тестувались держати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів у ТЦ "Подоляни", де виявлено один позитивний результат. Варто зазаначити , що фахівці одразу  підказували про  першочергові дії, якщо у пацієнта діагностували інфекцію. Розказували також і про можливості лікування. Серед тих медичних фахвців, котрі відгукнулись на заклик громадськості і надавали безкоштовні консультації
професори Ігор Господарський, завідувач кафедри загального догляду за хворими Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського, головний клінічний імунолог, керівник обласного центру клінічної імунології та алергології, доктор медичних наук та Степан Вадзюк - директор інституту медико-біологічних проблем, зав. кафедри фізіології цього ж інституту, доктор медичних наук.
Організатори заходів висловлюють щиру подяку всім тернопільським ЗМІ, котрі постійно висвітлюють дану проблематику.

Довідково:

Кабінет Міністрів України  ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. В  Тернопільській області  відповідна програма також не затверджена, оскільки з часу внесення програми у листопаді 2012 року на розгляд, сесія Тернопільської ради не збиралася.
За розрахунковими даними  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. – вірусом гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.
Всеукраїнська акція 28 липня проводилася в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.

Фото ТММГО "Файне місто" та О. Мартинюка

Немає коментарів:

Дописати коментар