пʼятницю, 26 липня 2013 р.

Запит з приводу сваволі щодо журналістів

Шановні друзі!
Рада Незалежної медіа-профспілки України звертається до членів організації та до всіх небайдужих колег і громадян із закликом написати й надіслати інформаційний запит до Президента України Віктора Януковича з приводу численних випадків сваволі щодо журналістів і нерозслідування цих справ. Стандартний текст запиту – додається. Потрібно вписати свої данні, поставити підпис і надіслати електронного листа за адресою:   vidkrytist@apu.gov.ua

Останні події свідчать, що тільки під тиском влада звертає увагу на вимоги журналістів. Коли намагалися ухвалити «закон про наклеп» у жовтні минулого року, то масова  поява в ЗМІ банерів проти цього закону і масові протести журналістів змусили владу відступитися.
Коли в центрі Києві побили Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя, то лише миттєва реакція журналістської спільноти, масові протести з її боку змусили владу відкрити кримінальне провадження за 171-ю статтею Кримінального Кодексу і покарати міліціонерів, які не втрутилися,  коли лупцювали наших колег. Правда, зараз кримінальне провадження закрите, мабуть, тому, що послабився тиск журналістів і суспільства в цілому.
А нещодавно стався новий інцидент: міліція перешкоджала працювати групі 5-го каналу, в тому числі журналісту Андрію Ковальову. Він отримав забої. Сваволя щодо журналістів триває.
Тому наш запит до Президента має стати однією з форм такого тиску. Не будьте байдужими! Приєднуйтеся до цієї акції! Лише наші солідарні дії змусять владу зупинитися!
Зразок запиту
(хто звертаєтья:  найменування редакції або П.І.Б журналіста, їх місцезнаходження) 
                                                                              Запит на інформацію
Відповідно до ст.34 Конституції  України та ч. 1 ст. 5 Закону України «Про інформацію» кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Згідно ч.ч.1,2 ст.29 ЗУ «Про інформацію» інформація з обмеженим доступом може бути  поширена,  якщо вона  є  суспільно  необхідною,  тобто  є  предметом  суспільного інтересу,  і право громадськості  знати  цю  інформацію  переважає потенційну шкоду від її поширення. Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності  України;  забезпечує  реалізацію  конституційних прав, свобод  і обов'язків;  свідчить  про  можливість  порушення  прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності  (бездіяльності)  фізичних або юридичних осіб тощо. Згідно ст. 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.
 Враховуючи вищенаведене, прошу надати таку інформацію:
1) якою посадовою особою віддано наказ про застосування сили та використання спеціального  підрозділу міліції «Беркут» для знесення  наметового містечка на Майдані Незалежності в ніч з 18.07.2013 р. на 19.07.2013 р.? Також просимо надати копію письмового наказу  відповідної посадової особи про застосування сили та використання спеціального  підрозділу міліції «Беркут» для знесення наметового містечка на Майдані Незалежності в ніч із 18.07.2013 р. на 19.07.2013 р.;
2) повідомити прізвища, імена, по-батькові, звання, посади посадових осіб МВС України відповідальних за проведення операції по зносу  наметового містечка на Майдані Незалежності в ніч із 18.07.2013 р. на 19.07.2013 р.;
3) повідомити прізвища, імена, по-батькові, звання, посади посадових осіб МВС України, які застосовували фізичну силу до Андрія Ковальова, Олександра Аргата та Дмитра Демишева, журналістів 5-го каналу;
4) чи відповідає  ст.ст.6,8,9, 34 Конституції  України, ст.ст.3,10, 13 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод людини, систематичне порушення прав журналістів  Міністерством внутрішніх справ України, під керуванням міністра Віталія Захарченка? Зокрема:
·  в ніч з 18.07.2013 р. на 19.07.2013 р. співробітниками спецпідрозділу «Беркут», а також підполковником ДАЇ було застосовано фізичну силу проти журналістів 5-го  каналу Андрія Ковальова, Олександра Аргата та Дмитра Демишева;
·  18.07.2013 року близько 23.30 під час висвітлення розгону пікету на Майдані Незалежності співробітники спец. підрозділу міліції «Беркут» зловживаючи своїм службовим становищем, застосовували фізичну силу до журналіста Андрія Ковальова – штовхали, намагалися збити його з ніг, виривали мікрофон. При цьому співробітники міліції чітко усвідомлювали, що діють проти журналіста, оскільки  А.Ковальов тримав в руках журналістське посвідчення та неодноразово представлявся.
Пізніше, під час відтиснення демонстрантів в бік вул. Інститутської, бійці спецпідрозділу «Беркут», усвідомлюючи, що діють проти журналістів, маючи на меті не допустити зйомку подій, зловживаючи своїм службовим становищем, застосовували фізичну силу: міліціонери збили з ніг Андрія Ковальова, Олександра Аргата та Дмитра Демишева. Під час зйомки затримання демонстрантів та поміщення їх у міліцейські автомобілі, підполковник ДАЇ намагався завадити Андрію Ковальову проводити відеофіксацію подій, задля чого почав бити по відеокамері та намагався силою перетягти А.Ковальова за міліцейський «кордон». Жоден із присутніх представників міліції не вчинив ніяких дій для припинення злочину.
·  12.07.2013 р. співробітниками Житомирського обласного управління міліції  було проведено обшук у квартирі Коростенський журналіста, члена медіа-профспілки та кореспондента видання «Політком» Анатолія  Лазаренка, який висвітлює тему рейдерського захоплення Коростенського щебзаводу. Співробітниками УБОЗ та СУ було проведено вилучення професійної техніки журналіста (ноутбука, флеш-накопичувачів),  а також  документів, що пов’язані з журналістською діяльністю. Крім того, як заявляє А.Лазаренко, співробітники УБОЗ погрожували йому незаконним притягненням до кримінальної відповідальності та позбавленням волі, якщо він не припинить висвітлювати господарський конфлікт (рейдерське захоплення) навколо Коростенського щебзаводу.\
·  11.07.2013 р. у приміщенні будівлі «Техноконтракт» по вул. Леніна у м. Миколаєві під час проведення обшуку співробітниками СУ та УБОЗ УМВС України в Миколаївській області із залученням спецпідрозділу «Сокіл» було здійснено напад на журналіста podrobnosti.mk.ua – Наталію Барбарош. Співробітник міліції розбив її мобільний телефон, а потім, застосовуючи фізичну силу, забрав фотоапарат. Міліціонер, коли відбирав фотоапарат, що висів на шиї Н.Барбарош, викручував журналістці руку та душив її ременем від фотоапарату. Були вилучені фотоапарати й у інших місцевих журналістів. 
·  01.07.2013 р. у м. Херсоні  напали на журналіста, який працював у момент спроби виселити з квартири багатодітну родину Сорокіних. Молодики атлетичної статури в уніформі, без розпізнавальних знаків, але з надписом на одязі «охорона» – нападали на мешканців квартири. Пізніше стало відомо, що це були представники охоронної фірми «Арбалет-охорона». Нападу зазнав також журналіст Інформаційного агентства «Таврія ньюс» член медіа-профспілки Олександр Тарасов. Люди в уніформі хапали журналіста за руку, затуляли камеру мобільного телефону руками, погрожували фізичною розправою в разі, якщо журналіст не припинить зйомку. Вони не допускали журналіста до місця зйомки. Співробітники міліції не вжили заходів для припинення злочину. Органами внутрішніх справ злочин залишається не розслідуваним.
·  13.03.2013 р.  під час зйомок незаконного виселення багатодітної родини Сорокіних, на журналістів ІА «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка напали невідомі особи, які штовхали журналістів, закривали об’єктив камери руками, а один із молодиків побив журналіста. Комсомольським відділом міліції було порушено кримінальну справу за ч.1 ст.171 КК України. Ведення слідчих дій було доручено слідчому Дар’ї Зубко, яка цю справу двічі закрила. . 30 травня 2013 року Апеляційний суд Херсонської області скасовує постанову про закриття кримінального провадження, як незаконну, та направляє справу по нападу на журналістів до Комсомольського райвідділу міліції Херсона для продовження слідчих дій. Пройшло майже два місяця, однак подальша доля кримінального провадження залишається невідомою. Жодному з нападників обвинувачення за ст.171 КК України не пред’явлено. УМВС України в Херсонській області, робиться все, щоб особи, винні у нападі на журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка, уникли кримінальної відповідальності.
·  (за наявності – вказати інші місцеві випадки порушення прав журналістів)

Враховуючи наведені систематичні випадки грубого порушення Конституційних прав журналістів та інших громадян України співробітниками МВС України, просимо повідомити, чи буде притягнуто до юридичної та політичної відповідальність Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка?

Вся запитувана інформація необхідна для реалізації запитувачем Конституційних прав  передбачених ст.ст.5, 8, 9, 24, 34 Конституції України, ст.10 Європейської конвенції захисту прав та основоположних свобод.

«___»  ____________________ 2013 р.                                  _______________________________

Немає коментарів:

Дописати коментар