четвер, 7 листопада 2013 р.

Ігор Крочак: Бездіяльність не робить честі українцям-державникам

02.11.13р. У Тернополі вдбувся перегляд фільму "Твердиня" у рамка[ Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA , після чого відбулося  експертне обговорення фільму як такого - так і взагалі стосунків України з ПМР. Від себе особисто хочу зазначити що мені імпонувала позиція і організаторів перегляду пп. Марчука Івана, Ханаса Володимира так і гостей Тернопілля пп. Ястребчака Володимира і Лекарцева Дмитра.
Вражає обізнаність Валерія Ястребчака з бізнесово-економічною, культурологічною, соціальною та юридичною проблематикою стосунків ПМР і України, як на рівні державних структур так і на рівні громадських організацій та міжособистністного спілкуванння. Я також схиляюсь до думки що громадські організації (зокрема ТМГО "Тернопіль-Тираспіль") ще якось працюють в реалізації української ідеї, добросусідських відносин і т.ін. (приклад участь футбольної команди українців Придністровя в чемпіонаті команд українських діаспор у Тернополі у 2012, 2013 рр. і багато іншого). Що ж до рівня роботи офіційних структур держави Україна у підримці українського етнічного населення у Придністровї то - вважаю його недостатнім. Можна звичайно зробити заувагу про невизнаність цієї автономної формації (ПМР), але таке  визначення тільки виправдовує "бездіяльність" але аж ніяк не робить честі українцям-державникам. Потрібно знаходити ті форми і ті методи які б були прийнятними в цьому складному питанні і одночасно змагали б до покращення становища українського етнічного елементу на цьому терені в культурологічному плані. Обмін думками з цього приводу після перегляду фільму у Тернополі відбувся, хотілося б щоби він був загальноукраїнським.


Для довідки: Крочак Ігор, військовий історик, архівіст, член НТШ, НСЖУ, фотожурналіст (співавтор книг "Протичовновий корвет Тернопіль", "Тернопіль: історія міста", "Тернопіль, сторінки минулого і сьогодення", "Агорпромисловий комлекс Тернопільської області", "Органи державної безпеки на Тернопіллі", "Збаражу-800р.", "Замки Тернопілля", "Сакральні памятки Тернопльщини", "Храми Української Православної Церкви Київського Патріархату Тернопільщина" і ін. Автор понад 500 публікацій у ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар