пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Володимир Ястребчак: Кілька слів про поїздку в Тернопіль

Колеги запросили на перегляд чеського документального фільму " Твердиня "  про Придністров'я напередодні президентських виборів 2011 року. Відсутність закадрового авторського тексту , монологи місцевих жителів повинні були , за задумом авторів , сформувати картину граничної об'єктивності , коли все розповідають самі мешканці Придністров'я.
Але об'єктивності не вийшло - фільм вийшов як навчально - наочний посібник з використання штампів і підгонці матеріалу до заздалегідь запрограмованого результату. Діти , собаки , сірі тони , убогість і дискусії в сауні - все повинно було показати безперспективність краю , де все тримається на багнетах російських "окупантів" , а самі жителі - "вовки , зайці , тигри в клітці , всі вони маріонетки " . У такт гімну військові жонглюють рушницями - хоча кожному зрозуміло , що під гімн військові стоять тільки по стійці "струнко " . Загалом, ці та інші "вишукування " - все " заточене " під чіткий результат. Хоча , напевно , на менш досвідчених глядачів фільм справляє враження - в ньому дійсно професійно використані багато штампів та прийомів. Так що дивитися варто - хоча б для того , щоб знати зброю супротивника .
Після перегляду фільму відбувся цікавий експертний круглий стіл , де довелося відповідати на багато питань зацікавленої аудиторії . За підсумками визначили конкретні подальші кроки , які , впевнений , будуть реалізовані спільними зусиллями . Та й як їх не реалізувати , коли є такі друзі , як Товариство дружби "Тернопіль - Тирасполь" !
Сам Тернопіль - затишний , доглянутий місто - теж дуже сподобався. Як і гостинність , теплота і душевність його жителів. Спасибі організаторам за запрошення і час!

Знимка Ігоря Крочака

Немає коментарів:

Дописати коментар