понеділок, 14 травня 2018 р.

про “VR for everyone”

Ми давно працюємо над тим, щоб про утримання людей в підвалах Донбасу говорили не тільки сухі звіти. Саме тому взялися за невідому для нас технологію віртуальній реальності. Ми хочемо зачіпити велику аудиторію у різних країнах, а VR дає таку можливість. Ти вдягаєш окуляри - і сам опиняєшся у підвалі Словянську. І там вже зустрічаєшся із реальним полоненим, який розказує тобі про пережите.
Тому сьогодні я пішла на конференцію в Стенфорді “VR for everyone”, щоб дізнатися більше про цю технологію. І ми з Alisa Malitskaya цілий день під враженням, як VR може змінювати поведінку людей.

По-перше, через емпатію. Існує програма, яка дає тобі можливість “побувати в тілі” безхатченків. Цікаво, що після перегляду люди охоче підписують петицію про збільшення відрахувань із їхніх податків для вирішення цієї проблеми. Нам демонстрували програми, які працюють на усвідомлення різноманіття. Ти можеш змінити стать, колір шкіри тощо та побачити, як це впливає на сприйняття до тебе оточуючих.
По-друге, через досвід. І що особливо важливо, VR дає можливість набути його безпечно. Законодавці Флориди серйозно ставляться до кліматичних змін, бо пережили їх наслідки на власному досвіді. А для конгресменів, які в них не вірять, стенфордська лабораторія розробила спеціальну програму. Завдяки їй ти опиняєшся поряд із страшним цунамі та маєш швидко діяти.
Цікаво зустрітися із самим собою у 70-річному віці. Для особливого ефекту тобі вдягають спеціальний костюм, який обмежує твої рухи. Ти вдягаєш окуляри - і бачиш та відчуваєш себе 70-річним. До всього дізнаєшся, що в тебе немає пенсії. Нам розказували, що після такого досвіду люди не відкладаючи йдуть відкривати накопичувальні пенсійні рахунки.
По-третє, через навчання. І тут можливості просто необмежені. В армії США VR використовується для відпрацювання бойових прийомів із віртуальним суперником. Я ж протестувала програму для вивчення біології. І це дуже цікаво. Ти опиняєшся в середині клітини, бачиш на власні очі усю її будову, тут же можеш тицьнути в уявний екран, щоб з’явився опис побаченого. Не дивно, що коли в місті проводили експериментальні покази для вивчення хімії, черга із школярів стояла годинами.
І так, VR технологія може мати цілу низку негативних наслідків. Власне, це тільки інструмент, що може використовуватися як для благих цілей, так і на шкоду людям. Але цей інструмент варто знати.
Адже як запевнив нас керівник стенфордської лабораторії, соціальні мережі відійдуть у минуле, майбутнє ж за віртуальною реальністю.
п.с. а ці окуляри у мене в руках коштують 8 доларів.

Немає коментарів:

Дописати коментар