середу, 9 травня 2018 р.

Гарячої води влітку може не бути

Через недосконалість чинної нормативно-правової бази загальнодержавного рівня у сфері теплопостачання комунальне підприємства  теплових мереж  отримують значні збитки в процесі проведення господарської діяльності з надання послуг з централізованого постачання гарячої води, а це може призвести до припинення подачі гарячої води влітку.

Станом на квітень 2018 року в Україні відсутні нормативно-правові акти, які повинні регламентувати можливості теплопостачальних підприємств повною мірою враховувати витрати теплової енергії на функціонування систем рециркуляції гарячої води, проводити розподіл обсягів фактично спожитих послуг з постачання гарячої води та теплової енергії на функціонування системи рециркуляції між всіма мешканцями багатоквартирних житлових будинків, проводити нормування та включення у собівартість послуги з постачання гарячої води технологічно неминучих втрат води у системах гарячого водопостачання.

Витрати теплової енергії на функціонування системи рециркуляції гарячого водопостачання відповідно до чинного на сьогодні законодавства враховуються в собівартості пропорційно до нормативних обсягів використання гарячої води. В той же час, у рахунках на послугу витрати теплової енергії на функціонування системи рециркуляції оплачуються пропорційно до фактичних обсягів використання гарячої Споживачами, які протягом останніх п’яти років є більше ніж втричі нижчими від нормативних. Таким чином, дві треті вартості теплової енергії, фактично витраченої на функціонування системи рециркуляції включно з круглорічним опаленням ванних кімнат, що не оплачується споживачами.

Відсутність Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (згідно Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» повинна була бути прийнята до 01 лютого 2018 року) не дає можливості підприємствам виставити споживачам, які тимчасово або на постійній основі від’єдналися від центральних систем гарячого водопостачання у багатоквартирних будинках, рахунки на оплату фактично спожитої ними теплової енергії внаслідок теплопоступлень від рушникосушок та транзитних рециркуляційних стояків системи гарячого водопостачання.

Чинні на сьогодні нормативні документи щодо формування тарифів на послугу з постачання гарячої води не передбачають можливостей провести нормування та включити у собівартість послуги технологічно неминучих (нормативних) втрат води у системах гарячого водопостачання. Це неминуче призводить до річних збитків при наданні послуг з постачання гарячої води

Немає коментарів:

Дописати коментар