пʼятницю, 4 травня 2018 р.

Хронологія "Цвіту вишиванки"


26 серпня 2007 року в м. Тернополі відбувся
І Всеукраїнський фестиваль національної
вишивки та костюма “Цвіт вишиванки”
Програма фестивалю охоплювала виставку найкращих робіт, презентацію національних костюмів із різних реґіонів України, майстер-класи просто неба.
У фестивалі взяли участь 157 народних умільців, а також майстрів образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва з 15 областей України. 7 із них подали заявки на участь у фестивальній програмі, а саме: Київська, Вінницька, Хмельницька, Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська та Тернопільська області.

Майстри художньої вишивки з Івано-Франківської області виставили ікони, вишиті бісером. Майстер художньої вишивки Олександра Суховельська з Київської області демонструвала свої вишиті жіночі сорочки, костюми, рушники як на фестивальній сцені, так і в наметовому містечку народних умільців України.
Оригінальну виставку  «Це вишиття для мене як бальзам» борщівської вишивки представила поетеса Ганна Костюк-Гуска.
Кількість людей, які у вишитих сорочках і національному строї відвідали фестиваль, згідно з підрахунками, що їх провели волонтери з молодіжних громадських організацій Тернополя, становила близько 4,5 тисячі осіб. А загальна кількість відвідувачів сягнула понад 16 тисяч.
Завершив фестивальну програму гурт “Гайдамаки” з Києва за участі клубу з показових виступів бойового мистецтва України “Характерник”.
7 червня 2007 року в Запоріжжі на Хортиці було урочисто розпочато Всеукраїнську культурно-мистецьку, громадсько-політичну акцію “Рушник національного єднання”, що став унікальним проектом на полотні довжиною 9 метрів. Його вишивали кращі майстрині народної вишивки всіх областей України.
24 серпня 2007 року естафета вишивання рушника перейшла до Тернопільської області. Впродовж двох днів кращі майстрині області різнокольоровими нитками залишили на полотні частинку душі й серця нашого Тернопілля.
На фестивалі голова Тернопільської обласної державної адміністрації врочисто передав рушник національної єдності ініціаторам цієї акції.
Підсумок святкового дійства підбив заступник голови Тернопільської ОДА Анатолій Вихрущ: "Усі ходять, рахують, чи є п’ять тисяч людей у вишиванках. А я кажу, що рекорд уже відбувсь.  Якби на лелечому крилі піднятись увись, то можна було б  побачити, що у вишиванках сьогодні вся Тернопільська область…"
30–31 серпня 2008 року в м. Тернополі
на Співочому полі відбувся ІІ Всеукраїнський фестиваль національної вишивки
та костюма “Цвіт вишиванки”
У фестивалі взяли участь 198 майстрів народної творчості України із 15 областей та 15 міст. Серед них – народні умільці із Закарпатської, Полтавської, Івано-Франківської, Чернівецької, Київської, Хмельницької, Луганської, Дніпропетровської, Волинської, Рівненської, Черкаської, Вінницької, Житомирської, Львівської та Тернопільської областей, а також із міст  Київ, Чернівці, Коломия, Вінниця, Львів, Ужгород, Рівне, Хмельницький, Житомир, Кременчук, Луганськ, Луцьк, Івано-Франківськ, Косів і Тернопіль. Із Києва приїхали троє народних майстрів вишивання.
Чи не найбільше відвідувачів зібрала колекція автентичної борщівської вишивки Віри Матковської. Деяким із вишиваних шедеврів цієї колекції – понад сто років.
Сестри Галина і Валентина  Бучківські з Хмельниччини зібрали, відтворили та вишили національні костюми всіх етнографічних регіонів України, а моделями для цих костюмів стали виготовлені власноруч ляльки.
А хмельничанка  Ніна Гончарук представила картини, виготовлені методом трьохшарової вишивки – так зване малювання голкою, коли картини справляють враження, що їх написали олією. "Це не гладь, як може здатися, це в мене стебловий шов і французький вузлик, що створює імітацію природного матеріалу", – розповідала пані Ніна.
Державний службовець Світлана Грицак із Києва представила колекцію з двадцяти вишитих образів.
16 народних умільців України демонстрували свої вишивки на сцені Співочого поля, де мистецькі доробки показували аматорські фольклорні колективи Тернопільщини.
На фестивалі одного дня, в одному місці волонтери з молодіжних громадських організацій зафіксовали 3542 особи у вишитих сорочках або ж у національних костюмах. Серед них – 567 депутатів обласної, районних та сільських рад. Підсумовуючи рекорд, засновник фестивалю Євген Філь наголосив: "Уже вдруге фестиваль збирає рекордну кількість людей у вишиванках. Проте справжній рекорд був у 1995 році на прощі в Зарваниці, де із понад 800 тисяч прочан майже 100 тисяч були у вишиванках".
Перший день фестивалю завершився концертом за участю зірок української естради "Музика Нової Хвилі", а  фестиваль загалом – виступом популярної групи "Тартак" із Києва, а також святковим феєрверком.

30 серпня 2009 року в парку Національного
відродження на Співочому полі відбувся
ІІІ Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма “Цвіт вишиванки”
У програмі фестивалю було:  показ виробів із вишивкою і костюмів майстрів декоративно-вжиткового мистецтва України; виступи майстрів мистецтв і аматорських художніх колективів Тернопільщини; конкурси на кращі національний костюм, вишитий виріб, козацький чуб та дівочу косу;  майстер-класи з вишивання; виставка-продаж виробів народних умільців України, зокрема, Тернопільщини.
Завершив фестиваль концерт тернопільських гуртів  "Світозари" і "Джазова фіра".
У фестивалі взяли участь 173 народних умільців і майстрів образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва із 12 областей України, а саме: з Київської, Волинської, Луганської, Рівненської, Вінницької, Хмельницької, Львівської, Житомирської, Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської і Тернопільської.
У конкурсі на найдовшу жіночу косу перемогла Галина Снітовська з м. Тернополя; довжина її коси становила 147 см. А з найдовшим чубом довжиною 41 см перемогу святкував Георгій Никифорець із Буковини.
Переможцями конкурсів також стали Ольга Довгошия з Тернополя (родинний костюм вишитий бісером), Наталя Мандзюк (родинні костюми, вишиті хрестиком), Олександр Власенко зі смт Заложці на Тернопільщині (вишита сорочка з тризубами), Наталя Когут із Тернополя (сучасне відтворення борщівської вишивки "Чорна рілля"), Любов Драгомирецька з Івано-Франківська (відтворення борщівської вишивки), Ірина Мандзій із Козови (жіноча блузка), Галина Деркач із Тернополя (жіноча блузка).
На фестивалі виступили 28 мистецько-художніх колективів та окремих виконавців.

27–28 серпня 2011 року в м. Тернополі відбувся
ІV Всеукраїнський фестиваль національної
вишивки та костюма “Цвіт вишиванки“
27–28 серпня 2011 року в м. Тернополі відбувся ІV Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма “Цвіт вишиванки”.
У фестивалі взяли участь 42 майстри народної творчості України та 126 підприємців, які популяризували українську символіку, національні вироби, вишиванку і національний костюм. Усього в містечку виробів народної творчості нараховувалося 168 наметів.
Зокрема, на фестиваль приїхали майстри народної творчості з Івано-Франківської області (села Кути, Річка, міста Косів, Космач, Яремче, Коломия, Городенка), м. Чернівців, м. Вижниці Чернівецької області, Рівного, Вінниці, Києва, Тернополя і Тернопільщини (міста Чортків, Бучач, Шумськ, смт Велика Березовиця Тернопільського району, с. Плебанівка Теребовлянського району).
У фестивальній програмі взяли участь понад 20 художніх колективів та окремих виконавців із Тернополя. Відбулися конкурси на кращу чоловічу сорочку, жіночу блузу, національні костюми, вишиту картину та рушник.
Переможцями конкурсу стали: в номінації "Краща чоловіча сорочка" – Уляна Перхалюк із. с. Плебанівка Теребовлянського району, яка створила візерунок за мотивами борщівської вишивки; у номінації "Краща жіноча блузка, вишита бісером – Олена Абрамович із с. Річка Косівського району Івано-Франківської області, а донька пані Олени Світлана Гребеняк перемогла у номінації  "Кращий костюм, вишитий бісером"; у номінації "Краща жіноча блузка вишита, хрестиком" перемогла Любов Драгомирецька з Івано-Франківська, її вишита карта Івано-Франківської області привернула увагу багатьох відвідувачів; у номінації  "Кращий вишитий рушник з мережкою" кращою була Наталя Шпак з Вінниці; у номінації  "Краща вишита картина" – тернополянка Марія Воловник з авторською роботою "Дівоча сльоза", у номінації  "Кращий костюм вишитий хрестиком" перемогла Леся  Сенів зі Львова.
На фестивалі побувало понад 20 тисяч тернополян та гостей міста. Організатори фестивалю вирішили наступне свято вишиванки у Тернополі присвятити Дню Матері.
Упродовж п’яти років проведення фестивалю українська вишивка стала на Тернопіллі ще популярнішою. Наприклад, в обласному центрі кожного року кожен третій із випускників шкіл одягає на випускний вечір національний костюм. У зв’язку із цим традиційним став щорічний конкурс на кращий такий костюм. Також під час першого дзвоника, останнього дзвоника учні та студенти загальноосвітніх і вищих навчальних закладів одягають вишиванки. Збільшилася кількість молодих пар, які вінчаються у національних костюмах.
Під час фестивалю впродовж двох днів у м. Тернополі рішенням міської ради було узаконено безкоштовний проїзд у громадському транспорті пасажирів у вишиванках.
12–13 травня 2012 року у Тернополі
відбудеться V Всеукраїнський фестиваль
національної вишивки та костюма „Цвіт
вишиванки”, присвячений Дню Матері
Усі його учасники матимуть можливість розкрити свої творчі здібності. Будуть створені належні умови для підвищення мистецького фаху через практичний обмін досвідом. Успішне здійснення цього проекту сприятиме розширенню контактів між майстрами вишивки з різних областей України.
Під час цього фестивалю вперше відбудеться низка нових цікавих заходів, серед яких конкурс на кращий автентичний та сучасний весільний костюми ручної роботи (з використанням різноманітних технік виконання), фотовиставка "Впізнай себе" з історії фестивалів "Цвіту вишиванки", виставка дитячих робіт "Вишиті карти Тернопільщини", виставка "Борщівська вишиванка" з колекції Віри Маяковської, а також аукціон ексклюзивних вишивок. Переможці конкурсу на кращий костюм отримають дипломи та грошові винагороди, а виручені від аукціону кошти будуть використані на спорудження пам’ятника на честь Незалежності України в Тернополі; прізвища тих, хто придбає вироби, зафіксують серед меценатів спорудження цього монумента.
У ювілейному фестивалі візьмуть участь: родинний дует “Червоне і Чорне” Валентина та Ярослав Теплі (м. Житомир), заслужена артистка України Олена Білоконь (м. Полтава), співак, композитор Павло Доскоч (м. Копичинці), заслужений працівник культури України Світлана Сорочинська (м. Тернопіль), співак Василь Хлистун (м. Тернопіль), співачка Катерина Шимків (м. Чортків), родинний дует Віра та Микола Теслі (м. Борщів), співачка Тетяна Колосовська (смт Підволочиськ) співачка Ліана Лазорик (м. Тернопіль), скрипаль Любомир Рокецький (смт Підволочиськ), співачка Марія Бінч (м. Тернопіль), зразковий аматорський родинний гурт “Великодні зернятка” (керівник Оксана Гребеняк), зразковий аматорський обрядово-фольклорний колектив “Ходаки” (керівник Михайло Полюга), народний аматорський вокальний ансамбль “Більчанки” дитячої музичної школи с. Більче-Золоте Борщівського району, ансамбль класичного танцю “Перлина” обласної експериментальної комплексної школи мистецтв м. Тернопіль (балетмейстер Світлана Рудак), зразковий театр пісні “Мікст” Центру творчості дітей та юнацтва (м. Тернопіль), аматорські художні колективи Палацу культури “Березіль” ім. Леся Курбаса, Національного економічного університету (м. Тернопіль), народний аматорський хор (керівник Михайло М’якуш).
  Організатори також сподіваються, що проведення у Тернополі Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма "Цвіт вишиванки" вже найближчим часом переросте у відповідний Міжнародний фестиваль. У разі здійснення такого задуму кращі зразки української вишивки та костюма зможуть інтегруватися в Міжнародній асоціації декоративно-вжиткового мистецтва і брати участь у виставках в європейських країнах.
Завдяки насиченій програмі фестивалю його учасники зможуть задовольнити свої естетичні та духовні потреби, обмінятися досвідом та удосконалити свою майстерність. А залучення друкованих й аудіо-відеозасобів масової інформації сприятиме подальшій популяризації української національної вишивки та костюма.
Усі фестивалі відбуваються за активної участі творчого об’єднання "Берегиня" під незмінним гаслом: "Шануй традиції – вдягни вишиванку!".
В організації фестивалів постійно брали участь волонтери з молодіжних організацій  "Тризуб" ім. С. Бандери, "Молода Просвіта", "Жіноча Січ", Молодіжна комісія при УГКЦ.
Додаткову інформацію про проведення фестивалю "Цвіт вишиваники" можна отримати у Тернопільському обласному благодійному фонді "Цвіт вишиванки" (www.svij.com.ua,  e-mail: krivonis@ukr.net, тел. 097 791-12-02).


Немає коментарів:

Дописати коментар