понеділок, 9 вересня 2013 р.

Не шантажувати Законом про референдум

Президенту України Віктору ЯНУКОВИЧУ
Голові Верховної Ради України
Володимиру РИБАКУ
Народним депутатам України
Уповноваженому Верховної Ради України
з прав людини Валерії ЛУТКОВСЬКІЙ



ЗВЕРНЕННЯ
представників громадськості щодо Закону України 
"Про всеукраїнський референдум"


Ми, представники громадських організацій-учасників Коаліції “За чесний референдум”, висловлюємо своє занепокоєння у зв’язку зі спробами використати Закон України “Про всеукраїнський референдум” для того, щоб зірвати підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС у листопаді цього року.
Коаліція громадських організацій “За чесний референдум” працює для реального утвердження конституційного принципу повновладдя українського народу як носія суверенітету та єдиного джерела влади  в Україні. З огляду на це, ми вкотре звертаємо увагу, що ухвалений із грубим порушенням парламентської процедури Закон України “Про всеукраїнський референдум” від 6 листопада 2012 року унеможливлює реальне волевиявлення народу та створює умови для узурпації державою права визначати та змінювати конституційний лад в Україні. Низка норм цього Закону, на нашу думку, суперечить Конституції України і потребує оцінки з боку Конституційного Суду України. На небезпечності цього закону для конституційної стабільності та законності в Україні наголошує також Венеціанська Комісія.
З огляду на це, ми закликаємо усі політичні сили утриматися від використання Закону України “Про всеукраїнський референдум” до приведення законодавчого регулювання на належний рівень, адже такі спроби неминуче потягнуть за собою нанесення  непоправної шкоди конституціоналізму та руйнування правової системи України.
Ми закликаємо Президента України як  гаранта дотримання Конституції України та суб’єкта законодавчої ініціативи, народних депутатів України та голову Верховної Ради, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини звернути увагу на необхідність доопрацювання закону для приведення його у відповідність до Конституції України
та стандартів Ради Європи у сфері референдумів. Такий крок і діалог з цього питання, поза сумнівом, буде практичним внеском політичного керівництва та депутатського корпусу у справу євроінтеграції України.
Зі свого боку, Коаліція громадських організацій "За чесний референдум" готова долучитися до розробки закону про внесення змін до закону "Про всеукраїнський референдум" та забезпечити широке публічне обговорення суті змін.

Київ, 9 вересня 2013 року

З повагою, від імені Коаліції громадських організацій «За чесний референдум»:

1
Центр політико-правових реформ
2
Лабораторія законодавчих ініціатив
3
ГО «Центр.UA»                                            
4
Український незалежний центр політичних досліджень
5
Президент ГО «Інститут виборчого права»
6
Харківська правозахисна група
7
ГО Інформаційний центр "Майдан Моніторинг"
8
ГО ОПОРА
9
Центр інформації про права людини
10
Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України"
11
Центр Громадянських Свобод
12
Інформаційно-правовий центр "НАШЕ ПРАВО" (Львів)
13
Рух добровольців «Простір свободи»
14
EUROPEAN CHOICE NGO
15
Юридична фірма Lexfor
16
Український громадський рух на підтримку європейської інтеграції "Ми-європейці"
17
Інститут демократії імені Пилипа Орлика
18
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
19
Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ
20
Інститут Політичної Освіти

Немає коментарів:

Дописати коментар