пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Польський досвід продажу землі



В Польщі з травня 2016 року діє закон , що суттєво обмежує ринок землі. Український огляд тексту повідомлення від 25.02.2016.
"Польський уряд прийняв проект закону про обіг землі, який обмежує можливості купівлі. Таким чином хоче скоротити спекуляцію землею.
- Земля агрокультурного призначення буде, перш за все, використовувана селянами і давати сільськогосподарську продукцію. Спекулятивна діяльність буде обмежена, може і зовсім ліквідована спекуляція землею, - каже міністр сільського господарства і розвитку села Кшиштоф Юргель (Krzysztof Jurgiel).
Земля, головним чином, буде призначатися для індивідуальних фермерів – фізичних осіб, які володіють до 300 га землі і протягом п’яти років особисто замаються сільським господарством.

Земля, якою розпоряджається Агенція Сільськогосподарської Нерухомості, не буде продаватися протягом п’яти років, але може бути віддана в оренду. Винятком може бути продаж під інвестиційні проекти або житлове будівництво.
Якщо хтось придбає землю, відповідно до нових правил, то не зможе її продати чи здати в оренду протягом наступних 10 років і змушений буде проводити на ній сільськогосподарську діяльність. У виняткових випадках, операції з нею можна буде здійснювати за рішенням суду.
А якщо особа, що не займалася сільським господарством захоче придбати землю, то змушена буде звернутися до голови Агенції Сільськогосподарської Нерухомості і довести, що вона зможе бути хорошим фермером і дійсно оселиться на території тієї гміни, де купить землю." 

Немає коментарів:

Дописати коментар