середу, 25 квітня 2018 р.

Ікорна дипломатія Азербайджану


Секс, гроші, чорна ікра, килими та золоті годинники. Таким нехитрим способом режим Алієва в Азербайджані багато років підкуповував членів Парламентської асамблеї Ради Європи.
Мовчання “джентельменського клубу” у відповідь на фальсифікацію виборів, придушення свободи слова, централізацію влади, і зрештою відмова президента ПАРЄ Педро Аграмунта реагувати на ув'язнення наших колег Rasul Jafarov Khadija Ismayil Інтігама Алієва та інших правозахисників і журналістів, - забезпечувалося банальною системою роздачі кеша прямо у самому Страсбурзі.

Коли вперше у 2012 році активісти ESI опублікувала свій звіт про вплив «ікорної дипломатії» на рішення ПАРЄ, їх вважали маргіналами.
І якби не затримання в Італії із хабарями у кілька мільйонів євро Луку Волонте, екс-очільника найбільшої політичної групи ПАРЄ, дуже можливо, що ця ситуація тривала б і досі. Тільки величезний скандал нарешті змусив реагувати Раду Європи.
Подивіться, які важковаговики відстоювали корупційні інтереси.
Чезар Преда (Румунія), очільник групи ЄНП (консерватори, християнські демократи), Педро Аграмунт (Іспанія), екс-президент ПАРЄ та групи ЄНП, Жорді Шукла (Іспанія), екс-очільник групи ALDE (ліберали), Самед Сеїдов (Азербайджан), віце-президент ПАРЄ та голова азербайджанської делегації.
У звіті згадують люди рангом понижче, і серед них п’ятеро діючих членів ПАРЄ.
Ален Дестекс (Бельгія), Роберт Волтер (Велика Британія), Лука Волонте (Італія), Тадеуш Івінський (Польща), Дебоно Грек (Мальта), Карін Волдсет (Норвегія), Ліндблада Горана (Швеція), Яакко Лааксо (Фінляндія), Штеф Горіс (Бельгія), Едуард Лінднер (Німеччина) і т.п.
Я спеціально перераховую країни, аби ми розуміли, що цинічні оборудки та корупція не суто українське явище.
Повний текст звіту зовнішньої слідчої групи: http://assembly.coe.int/Communica…/…/IBAC-GIAC-Report-EN.pdf
Росія у тексті згадана тільки побіжно. Але я нагадаю, що у грудні минулого року ми відправили відкритий лист #SaveCouncilEurope за підписами кількох десятків українських організацій. Ми закликали Раду Європи припинити багатоходівку Кремля по зняттю санкцій з російської делегації, яку підтримує частина керівництва організації та цілий ряд членів ПАРЄ.
В обмін на що? Сподіваюся, колись теж буде належне розслідування.
Volodymyr Ariev Георгий Логвинский Lena Sotnyk Dmytro Kuleba
Малюнок Euro Asia News.

Немає коментарів:

Дописати коментар