понеділок, 10 грудня 2012 р.

Docudays UA стартує у Тернополі


В Тернополі розпочався 9-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Стартував фестиваль показом фільму "Грішна хвороба" сьогодні 10 грудня у Тернопільській обласній бібліотеції для молоді о 13-00 
Нинішнього року найкращі документальні фільми на тему прав людини країн Європи, Америки, Азії, Африки у рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA зможуть побачити мешканці  більш ніж 110 міст, містечок і селищ 22-х регіонів України. В тому числі у Вінниці, Донецьку, Дніпропетровську, Києві, Кривому Розі, Луганську,  Житомирі, Тернополі, Запоріжжі, Полтаві, Сумах, Чернигові, Черкасах, Чернівцях, Харкові, Херсоні, Сімферополі, Ялті, Севастополі тощо.


Показ фестивальних фільмів в Тернополі відбувається у КП ТЦДМІ ім. Довженка, мистецькій галереї "Бункермуз", Тернопільській обласні бібліотеці для молоді, Ресурсному центрі молодіжних ініціатив ТМО "Нівроку", Тернопільському економічному університеті.  Ефект від перегляду фільмів підсилений зустрічами з правозахисниками, громадськими діячами,  тематичними дискусіями, обговореннями та майстер-класами в молодіжних аудиторіях.
До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 9-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві з 23 до 29 березня 2012 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно.

Серед спеціальних подій фестивалю фільми відомого режисера-документаліста Валерія Балаяна: «Ностальгія за віконним склом» та «Історія без терміну давності».

До програми «Документальне кіно проти несправедливості» увійшов фільм естонської режисерки Маріанни Каат «Шахта №8» про нелегальну працю дітей в шахтах Донецької області.

Добірку документальних фільмів про актуальні проблеми прав людини в Україні присвячено у цьому році також медико-соціальним аспектам.
Насамперед це - йодна недостатність у населення, яка впливає на зниження інтелекту у дітей та молоді. Тему піднімає фільм «Аліна та Надія», створений за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). А також документальне дослідження про поширення туберкульозу у соціально-активних прошарків суспільства у стрічці  Наталії Дрозд «Заразна зона».
Докладніше із програмою регіональних переглядів можна дізнатися на офіційному веб-сайті фестивалю www.docudays.org.ua у розділі «Мандрівний фестиваль».

Мандрівний фестиваль Docudays UA- 2012 відбувається за підтримки:
Національного фонду підтримки демократії (США),
Міжнародного фонду «Відродження»,
Чорноморського фонду задля регіонального співробітництва.
Movies that Matter,
Партнери:
Державне агентство України з питань кіно,
Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини),
Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».
Організатори фестивалю Docudays UA:
Українська Гельсінська Спілка з прав людини,
Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»,
Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я,
Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв.
Організатор фестивалю Docudays UA в Тернополі - ТМГО "Адаптаційний чоловічий центр"
Партнери фестивалю:
Ресурсний центр молодіжних та громадських організацій
ТМО «Нівроку»
КП ЦДМІ ім.. О. Довженка
Тернопільська обласна бібліотека для молоді
ТММГО "Файне місто"
Арт-бар "Коза"

Інформаційні партнери:
Телеканал ІНТБ
Газети RIA+, 20 хвилин,
новинний портал  «Погляд»
денники «Ресурсний центр», «Новини Тернопілля»



Немає коментарів:

Дописати коментар