понеділок, 24 грудня 2012 р.

Соціологи досліджуватимуть міський простір

9-14 грудня в Єревані відбувалась експертна зустріч соціологів-урбаністів, яка розпочала міжнародний проект “Відкритий публічний простір для громадян: інновації та залучення”. Проект є частиною ширшої міжнародної ініціативи SPACES (Sustainable Public Areas for Culture in Eastern Countries). Його виконують п‘ять організацій –Фундація “Центр сучасного мистецтва” (Україна)“Oberliht Young Artists Association” (Молдова)“Utopiana.am Association” (Вірменія)“GeoAIR” (Грузія) та “Oikodrom – the Vienna Institute for Urban Sustainability” (Австрія) за підтримки Мережевої програми “Схід-Схід: без кордонів” Фундацій Відкритого Суспільства. Участь у проекті українських експертів підтримала програма “Схід-Схід: партнерство без кордонів” Міжнародного фонду “Відродження”

Загальною метою проекту є впровадження стратегій зі створення, відкриття й розширення демократичних публічних просторів у столицях і великих містах країн Східного Партнерства, зокрема розширення прав місцевих громад і їхньої участі у створенні та змінах міського простору. Завданням проекту є порівняльне дослідження публічного простору в містах – учасниках проекту та застосування найкращих практик та інновацій для посилення участі місцевих громад у міському плануванні й управлінні.

Зустріч у Єревані показала, на які проблеми в дослідженні пострадянських трансформацій міського простору варто звертати увагу насамперед: 
· політичне використання публічного простору місцевою громадою й активістами;
· поєднання неоліберальних (неокапіталістичних) і власне пострадянських трансформацій; 
· ідеологія містопланування; 
· важливість отримання відгуків і рефлексій громадськості стосовно мистецьких інтервенцій у публічний простір; 
· вживання поняття “публічний простір” у контексті столичних міст та в порівнянні з релевантним досвідом інших міст регіону.

Під час зустрічі експерти Центру сучасного мистецтва Анна Хвиль та Ігор Тищенко показали презентацію “Урбаністичний простір Києва: контекст, конфлікт, дослідження та публікації”. Зацікавлення зарубіжних учасників викликав київський досвід залучення громади до вирішення проблем, пов’язаних зі збереженням островів публічного простору й містоплануванням. Значну цікавість викликали випадки успішного протистояння громади так званому “інвесторському урбанізму”, як у випадку з Андріївським узвозом (протести Громадської ради) та Гостинним двором (мистецький простір “Гостинна республіка”). Чималий інтерес викликали й публікації результатів недавніх урбаністичних досліджень Києва, які було опубліковано у збірнику “Анатомія міста”.

Наступні заходи в межах проекту заплановано у Тбілісі (березень 2013 року), Києві (червень 2013), Кишиневі (вересень 2013).

Немає коментарів:

Дописати коментар