понеділок, 3 грудня 2012 р.

А.Копачівський:Щодо реформування ЖКГ


Сстворення ОСББ один із варіантів вирішення плачевної ситуації з ЖКГ у місті Тернопіль.

Перший і головний плюс
 – прозорі витрати і постійний контроль за якістю житлокомпослуг. Адже співвласники будинку самостійно формують свій бюджет, штатний розклад, визначають внески на утримання будинку, обирають постачальників послуг з вивезення сміття, прибирання двору і т.д. А, отже, безпосередньо контролюють якість усіх послуг та їх вартість.


Розумне господарювання. Мешканці можуть наперед запланувати заходи щодо покращення стану свого будинку. Це стосується як ремонту всієї будівлі, так і її модернізації – наприклад, встановлення систем енергозбереження або запровадження інших заходів, спрямованих на зменшення видатків без втрати якості послуг.
Додатковий прибуток. Кошти від оренди підвалів, службових квартир, прибудинкової території, магазинів, що розташовані в будинку мають надходити на рахунки ОСББ і витрачатися на обслуговування будинку. Адже всі ці приміщення повинні перейти на баланс ОСББ.
Кінець «комунальним війнам». Членам ОСББ вже не треба самотужки ходити по інстанціях, якщо виникають незрозумілі борги перед водоканалом чи енергокомпанією, або якісь інші проблеми з постачальниками послуг. Адже тепер у співвласників будинку з’являється повноцінний представник їхніх інтересів як перед органами влади, так і перед комунальними службами та іншими юридичними особами.
Цікавлюся, бо моє. Велике значення має і відповідальність мешканців, яка значно зростає, адже тепер немає на кого скаржитися, крім себе. А зацікавлені співвласники більш ефективно управляють будинком, бо витрачають власні кошти на свій же комфорт.
Та попри всі перспективи ОСББ, існує низка прикрих «мінусів», які виникають через недосконале (поки що) законодавство.
Важко отримати на баланс і прибудинкову територію, і службові квартири, і навіть територію під будинком. На жаль, сьогодні є ситуація, коли члени ОСББ фактично не мають права на територію навколо будинку. Тобто, ніхто не гарантуватиме, що територію, на якій сьогодні розташований дитячий майданчик (побудований коштом мешканців), не заасфальтують під паркінг.
Нечесний голова. При обранні цієї важливої для ОСББ людини варто бути впевненими в ній на всі 100%. Адже випадки, коли голова ОСББ використовував кошти не за призначенням або зникав разом із печаткою і документами, вже траплялися в Україні.
«Дорогий старт». На початку діяльності ОСББ витрати на утримання будинку можуть бути досить великими. Крім „індивідуальних” витрат (пов’язаних з власною квартирою), кожний власник повинен покрити витрати, пов’язані зі „спільною власністю”.

Стратегічні цілі Тернополя

Немає коментарів:

Дописати коментар